Бившият премиер Близнашки: Имунитетът на президента не е абсолютен 

01 август 2020 11:23   2 коментара   1684 прочита


 
 

Встудиото на предаването "Опорни хора" проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и експерт по Конституционно право, коментира политическата криза у нас.

"Всеки си поставя собствени цели. Иван Костов стои в сянка, но задава тон на крайната десница, иска да вземе своя политически реванш. Корнелия Нинова му съдейства това да стане. Това е единият сценарий", посочи бившият служебен премиер.

 
Според проф. Близнашки, другият сценарий е използване на всичко това, което се случва, за установяване на авторитарен режим. "Румен Радев се изживява като потенциален властник, който действа по неограничен начин. Когато искаш оставката на правителството и заедно с това и на главния прокурор – зад всичко това стоят намеренията за узурпация на властта, за установяване на една еднолична власт и това създава една изключително опасна, изключително критична ситуация.
Този човек трябва да бъде спрян. Всеки иска повече власт. Това е човешката природа. Това няма нищо общо с разделението на властите и нормалното функциониране на една парламентарна държава", заяви в предаването "Опорни хора“ проф. Близнашки.

"Ние имаме най-добрата конституция в Централна и Източна Европа. Това трябва да е ясно на всички. Много добре са балансирани властите, стига действащите лица, които сме избрали за съответните функции, да се придържат към заложения в тях потенциал", изрази мнение проф. Близнашки.

Според Георги Близнашки, свикване на Велико народно събрание е дълъг път. 30 години го водим този разговор. Писането на Конституция е най-сложното интелектуално занимание в историята на човечеството, коментира експертът по Конституционно право .

По повод решението на Конституционния съд за имунитета и неприкосновеността на президента проф. Близнашки заяви:

"Срещу президента не може да се извършват процесуални действия, той не може да бъде привлечен като обвиняем. Но може да започне наказателно производство до изтичане на мандата. Никой не е недосегаем", категоричен е професорът.

"Имунитетът на президента не е абсолютен. Той е относителен. Това е функционален имунитет. Важното е, че се разби тази илюзия, че имунитетът на държавния глава е абсолютен. Всеки трябва да си мери приказките, защото, когато прекрачиш границата на закона, рано или късно ще ти се потърси сметка", коментира проф. Георги Близнашки.

 
 

2 коментара
02 Август 2020 09:21 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Професоре, само човешката глупост е абсолютна. И подмазвачесхтвото към силните на деня. Да говорите за Радев и авторитаризъм при наличието на дейсдтващ от 10 години авторитарен режим на Борисов е висша форма на гьонсуратизъм. Жалко, че вие като едно от лицата на българския интелектуализъм мислите така. И си мисля, че за да се оправи България вече не е достатъчно да се прочисти българската политическа класа. Такова прочистване е необходишмо и сред т. н. интелектуален елит на страната. За да осанат онези, които служат на науката, на хората, а не чрез науката на користни цели.


02 Август 2020 11:50 | Варен макарон
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Този кретен е абсолютен нагаждач и ренегат! Щом дойде на общото събрание на ЮЗУ за избор на ректор и държа реч, без да е член на ОС и да няма това право, за да защитава и агитира за очевАдно незаконен избор на Юруков, всичко е ясно! Докара го дебелият Марин, който се изживява като следващ ректор и сол-ташак на Юрука. Защо ли и кой му дава трибуна на такъв никаквец?!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар