Бившите колумбийски бунтовници от ФАРК представиха партията си

02 септември 2017 09:41   1677 прочита
Новото лого на ФАРК – като партия Снимка: EPA
Новото лого на ФАРК – като партия Снимка: EPA


Новото лого на ФАРК – като партия Снимка: EPA

Бившите колумбийски бунтовници от ФАРК представиха политическата си партия, с която ще се явят на общите избори през 2018 г., предаде АФП.

Партията запазва акронима ФАРК, но изменя името си от „Революционни въоръжени сили на Колумбия“ (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) на „Обща алтернативна революционна сила“ (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común).

Тя „ще има глобален характер и ще се ангажира с гарантиране на социалната справедливост, мира, суверенитета, ще работи за аграрна реформа, за защитата на народните интереси“, каза бившият партизански командир Пабло Кататумбо след учредителния конгрес на партията.

Той заяви, че това ще е „нова партия за нова Колумбия“.

На конгреса, който започна в неделя в Богота, над 1200 делегати от бившите марксистки партизани, определиха линията, устава, името на партията. Кататумбо уточни, че кандидатите за изборите ще бъдат посочени в близко време от националното ръководство на новата формация, което бе избрано от учредителния конгрес и наброява 111 члена. След това кандидатите ще се регистрират пред избирателните власти през ноември.

ФАРК беше най-старата партизанска групировка на американския континент, докато не постигна споразумение с властите за разоръжаване. В средата на миналия месец колумбийските власти обявиха официално 50-годишния конфликт с групировката за приключил.

Мирното споразумение гарантира на ФАРК минимум по петима представители във всяка от двете камари на парламента. Тези депутати и сенатори обаче ще трябва да се явят на избори, като ФАРК се надява на този вот да увеличи броя на представителите си.

Използвани са материали на БТА

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар