Белият дом предупреди, че Хонконг може да изгуби статута си на финансов център  

27 май 2020 07:36   3161 прочита


Хонконг може да изгуби мястото си на световен финансов център, ако Китай продължи с плановете си за налагане на законопроекта за националната сигурност в територията, съобщи Белият дом като се позова на думи на президента Доналд Тръмп. Говорителят Кейли Макинани: 


„Президентът каза, че е недоволен от действията на Китай и е трудно да си представим как Хонконг може да продължи да бъде финансов център, ако китайската страна поеме контрола над него“. 

 Много жители на Хонконг, бизнес организации и западни държави изразяват опасения, че законодателството ще доведе до ограничаване на особения му статут. 

По-късно самият Тръмп заяви, че ще предприеме действия срещу Китай още тази седмица и допълни само: „Това е нещо, за което ще чуете преди края на седмицата - мисля, че ще бъде много силно. “ 

Междувременно, съветникът по икономическите въпроси на президента Лари Къдлоу заяви, че Пекин прави голяма грешка по отношение на Хонконг. Той изтъкна, че Вашингтон ще покрие разходите на американските компании, които искат да преместят дейността си от територията или от континентален Китай. 

БНР 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар