Банките: Лихвата по депозитите – 0% 

14 септември 2020 05:53   1 коментар   1901 прочита


 
 

Лихвата по депозитите в някои банки стигна 0, 00 %. Фирмените спестявания вече се таксуват с отрицателни стойности. Тоест не можем да разчитаме, че лихвата ще натрупва пари над спестяванията ни. Често заради банковите такси накрая се оказва, че депозитът ни е намалял, информира NOVA. 

На фона на нулевата доходност от спестяванията, лихвите по кредитите не търпят сериозни промени и запазват стабилни нива. 

Средната лихва по левовите кредити за домакинствата към юли тази година е 7. 98% при потребителските и 2. 89 на сто за жилищните. 

По данни на БНБ cпecтявaниятa нa бългapитe в бaнĸитe ca 59 млрд. Въпpeĸи ĸpизaтa сумата пpoдължaвa дa pacте, но c мнoгo пo-бaвни тeмпoвe. 

„Лихвите по депозитите не са претърпели кой знае каква промяна. Те от доста време са близки до нулата. По-големите банки в страната разполагат с доста големи обеми ликвидност. Този ресурс не им е нужен”, каза Десислава Николова, финансов анализатор. 

„За българина най-важно е парите му да са на сигурно място. Това, че депозитите в банките са гарантирани до 100 000 евро, дава спокойствие”, каза Тихомир Тошев, финансов експерт. 

1 коментар
14 Септември 2020 12:40 | Стефанов Фу.
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Питам се, кой човек изкарал паричките си с труд и пот ще даде в банка примерно 100 лева, като знае, че догодина ще станат 90? Какво се случва? Нулевите лихвени проценти, че даже и отрицателни такива са приемливи за крадени пари. Откраднеш ли 100 лева, а баниките ти лапнат 10 лева, ти пак си на печалба 90 процента. Хем печелиш, хем парата е на сигурно - нема маскирани да те тарашат...
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар