Бакоянис: Гърция ще остане сама, ако влезе във война с Турция

12 декември 2019 11:04   3175 прочита
Снимка: Reuters
Снимка: Reuters


Снимка: Reuters

Гърция ще остане сама, ако влезе във война с Турция, предупреди бившият министър на външните работи и бивш кмет на Атина Дора Бакоянис в поредица от постове в социалната мрежа "Туитър", съобщава турския вестник "Daily Sabah".

Тя посочи, че влизането във война с Турция не е логично, защото "никой няма да се жертва" за Гърция.

Отбелязвайки, че отношенията между двете страни са на най най-ниското ниво след кризата около остров Имия (турците го наричат Кардак) от 1996 г., Бакоянис заяви, че диалогът е единственият начин за решаване на спорните въпроси между Атина и Анкара.
Срещата между президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис беше правилна стъпка в тази посока, тъй като двамата изразиха несъгласието и желанието си да поддържат отворени канали за комуникация, подчерта Бакоянис, цитирана от "Фокус".

Отношенията между двете страни са обтегнати по редица въпроси, включително спора в Източното Средиземноморие, кипърският въпрос, защитата на Гърция на членове на ФЕТО, участвали в неуспешния опит за преврат от 2016 г. и други.

Двете държави също имат дипломатически проблеми във връзка с правата на турско-мюсюлманските и гръцко-православните общности.

Спорът между Турция и Гърция за необитаемия остров Имия/Кардак, разположен между гръцката островна верига Додеканези и югозападния континентален бряг на Турция, доведе двете страни до ръба на въоръжен конфликт през 1996 г./dnes.bg


 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар