Байдън: Вашингтон остава твърд съюзник на Киев и ще продължава да оказва военна помощ

22 септември 2023 13:21   2188 прочита


Като "успешно" и "ползотворно" определи украинският президент Володимир Зеленски пътуването си до Вашингтон. В серия от блиц срещи той се срещна с представители на американските власти, като кулминцията беше второто му за по-малко от година посещение в Белия дом. Макар Конгресът да не даде светлина на искания от него пакет на стойност 24 млрд. долара, Байдън заяви, че Вашингтон остава твърд съюзник на Киев и ще продължава да оказва военна помощ.

Сърдечно посрещане и обещание за нов пакет военна помощ за Киев - такава е равносметката от втората среща в Белия дом между американският президент Джо Байдън и украинския лидер Володимир Зеленски. Двамата лидери разговарят на четири очи за пети път от началото на войната. Според Байдън, единствената пречка за постигане на мир в Украйна, е нежеланието на Русия да сложи край на войната:

"Целият свят трябва да знае, че сме длъжни да не допуснем нито една държава, нито един агресор, да отнема със сила територии на свой съсед. Ето защо, заедно с нашите съюзници, ще продължаваме да осигуряваме военна помощ на Украйна, за да си върне териториите. Само и единствено Русия стои на пътя към постигането на мир. Всичко може да приключи още днес, но вместо това Русия търси още оръжия от Иран и Северна Корея."

Докато конфликтът продължава, помощта на Вашингтон за Киев е безалтернативна, каза още Байдън и допълни, че се надява Конгресът да одобри поискания от него нов пакет за Украйна на стойност 24 млрд. долара. От Белия дом обявиха, че Киев ще получи военна помощ с акцент върху противовъздушната отбрана. Предвидени са въоръжения, съобразени с нуждите през предстоящия зимен период, но не и ракети с далечен обсег, предаде БНТ.

"Ще работим за допълнително засилване на отбранителни способности на Украйна. Това е стратегически важно решение, което ще ни позволи да предотвратим за в бъдеще нова агресия срещу нас, срещу Украйна и срещу нашите граждани", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

След срещата Зеленски замина на необявено предварително посещение в Канада, където ще разговаря с премиера Джъстин Трюдо и ще държи реч в парламента.


Още за: САЩ   украйна   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар