Байдън отмени забраната транссексуални да служат в армията

25 януари 2021 20:02   2993 прочита


Президентът Джо Байдън в понеделник подписа заповед, с която отменя забраната транссексуалните хора да служат в армията – забрана, въведена от бившия президент Доналд Тръмп.

В изявление от Белия дом казват, че заповедта „определя политиката, според която всички американци, които са квалифицирани да служат във въоръжените сили на САЩ, имат правото да служат“, пише Bg-voice.com.

„Президентът Байдън вярва, че половата идентичност не трябва да бъде пречка за военната служба и че силата на Америка се намира в нейното многообразие“, каза Белият дом.

Заповедта на Байдън „незабавно забранява разделянето, освобождаване от отговорност и отказ за повторно включване или продължаване на служба въз основа на полова идентичност или при обстоятелства, свързани с половата идентичност“, заяви Белият дом.

Заповедта също така настоява за незабавно коригиране на военните архиви за всички, които са били засегнати от забраната на Тръмп.

Действието на Байдън беше широко очаквано. Президентът беше обещал да обърне транссексуалната военна политика на администрацията на Тръмп „в първия ден“ от неговата администрация.

По време на изслушването си в Сената за потвърждение миналата седмица министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че подкрепя отмяната на забраната.

„Ако сте в състояние и сте квалифицирани, трябва да ви бъде позволено да служите“, каза той.

Правозащитните организации веднага приветстваха хода на Байдън.

„Днес онези, които вярват в основана на факти публична политика и силна, интелигентна национална отбрана, имат основания да се гордеят. Администрацията на Байдън изпълни обещанието си да постави военната готовност над политическата целесъобразност, като възстанови приобщаващата политика за транссексуалните войни „, каза Аарон Белкин, директор на Palm Center, безпартийна организация, която изучава военните въпроси на LGBTQ.

В поредица от неочаквани туитове през юли 2017 г. Тръмп обяви, че на транссексуалните ще бъде забранено да служат в армията „в каквото и да е качество“, отменяйки политическото решение, обявено от администрацията на Обама през юни 2016 г.


Още за: Байдън   армия   САЩ   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар