Автобус с японски туристи заседна в преспите

08 януари 2017 09:55   1806 прочита
До два метра преспи са се образували по пътни участъци в Североизточна България. Сн.: БТА
До два метра преспи са се образували по пътни участъци в Североизточна България. Сн.: БТА


До два метра преспи са се образували по пътни участъци в Североизточна България. Сн.: БТА

Спасени са 40 японски туристи, заседнали с автобус на пътя Шумен-Разград. Обстановката в страната се нормализира, съобщи министърът в оставка Лиляна Павлова.

„През изминалата нощ имаше по-тежък случай с превозвач на туристическа фирма.Тя си позволи посред нощ, в затворения път Шумен-Разград да навлезе с автобус с 40 японски туристи и заседна в преспите“, каза на брифинг в АПИ министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, цитирана от „Фокус“.

Тя благодари на екипа на АПИ, който е работил по случая и е извадил туристите при много тежки метеорологични условия.

Пълна безотговорност на тази фирма. Сезирали сме компетентните органи да бъдат санкционирани, защото това подложи на риск 40 чужди туристи в България и това е недопустимо, коментира Лиляна Павлова.

По думите ѝ вторият случай за изминалата нощ е на гражданин, който е имал претенции кой точно да го спасява.

След тежката ситуацията, която имахме през изминалите 3 дни, можем да кажем, че нямаме бедстващи хора, няма хора в тежко или критично състояние, или заседнали в преспите, каза още Павлова.

Министърът благодари на всички, които са се съобразявали с апелите за ограничения на движението и не са навлизали в затворените пътища.

„Всички усилия, които положиха институциите в този процес, заедно с гражданите доведоха до това да можем наистина да обобщим една сравнително спокойна ситуация и нощ, която измина“, заяви Лиляна Павлова.

Автомагистрала "Хемус" и пътят Търговище-Шумен са отворени за движение, но се пътува при много тежка зимна обстановка, съобщиха тази сутрин от Областното пътно управление в Шумен.

С помощта на роторна машина е отворен пътят Варна - Добрич, като по този начин община Добрич вече не е откъсната от останалата територия на страната.

Всички останали пътища са затворени за движение.

В Търговищка област всички четвъртокласни пътища са затворени за движение.

Главният път Варна-София е отворен, а през Котленския проход могат да се движат само автомобили до 10 тона. 65 машини на Областното пътно управление чистят и опесъчават пътищата.

Усложнена продължава да бъде обстановката в Силистренско. Всички пътища там са затворени за движение.

В Разградска област е затворен за движение пътят Разград-Шумен. Отворени са пътищата от Разград за Попово, за Търговище и за Кубрат. Към момента няма информация за бедстващи хора.

Силен вятър духа в цяла Североизточна България, видимостта на много места е намалена.

От пътните управления предупреждават водачите да не предприемат пътуване.

Десетки населени места в Североизточна България са без ток, съобщиха от Енерго-Про. Екипите на дружеството са работили и през нощта, но са възникнали нови аварии, а много места са непристъпни заради снегонавяването.

Засегнати са села в Добричко, Шуменско и Силистренско.

Продължават усилията за отстраняване на повредите по електропреносната мрежа.

Областният управител на Добрич поиска допълнителна военна техника

Поисках чрез Министерството на отбраната от поделения от Шабла, Балчик и Военно-морските сили тежкотоварна техника, която да помогне за отваряне на пътищата по основни направления, съобщи областният управител на Добрич Детелина Николова.

Машина от военно-морската база е работила по пътя Балчик-Добрич.

Друга част от военната техника е работила с екипите на "Енерго Про" за осъществяване на връзка в района на село Сенокос и съседни села, за да бъдат отстранявани аварии.

Много добричлии, които са успели да стигнат до Варна, са приканени да останат там да пренощуват.

В общините Добричка и Генерал Тошево, както и за част от община Тервел, е обявено бедствено положение, посочи областният управител.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар