Атанас Скатов покори деветия си осемхилядник

18 юли 2019 09:46   2240 прочита
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук


Снимка: Фейсбук

Рано тази сутрин алпинистът изкачи връх Гашербрум 2

Алпинистът Атанас Скатов изкачи връх Гашербрум 2 (8035 м) в планината Каракорум на границата между Китай и Пакистан. Това е деветият осемхилядник за 41-годишния българин и трети за него за този сезон.

На 15 май Скатов изкачи третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 м), а на 12 юли - Гашербрум 1 (8080 м), три осемхилядника за малко повече от два месеца.

Българският алпинист е стъпил на върха в 4.09 часа, съобщиха в страницата на алпиниста във Фейсбук.

"През цялото време духаше вятър, но малко преди върха небето се изчисти и ни посрещна много хубаво слънце горе. Откриха се невероятни гледки и направихме много хубави снимки. Продължаваме надолу като целта е да стигнем до лагер 1 днес и да нощуваме там. Нямам търпение да се прибера у дома вече и да си почина", сподели Атанас Скатов по сателитния си телефон веднага, след като изкачи върха.

В момента Скатов и другите участници в експедицията се спускат към Лагер 3. Целта на сливналията е т.нар. Хималайска корона - покоряването на всички 14 осемхилядника на планетата. До момента той е бил на Манаслу, Аннапурна, Макалу, Лхотце, Еверест (два пъти - от север и от юг), Чо Ойо, Канчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2.

До Хималайската корона остават Нанга Парбат, Броуд Пик, Шиша Пангма, К2 и Дхаулагири.

Първите българи, изкачили върх Гашербрум 2, са Господин Динев и Радко Рачев - на 23 юли 1992 г. На Гашербрум 2 на 22 юли 2017 г. стъпи и Боян Петров, който беше най-близо до Хималайската корона - с изкачени 10 осемхилядника, но изчезна при опита си да изкачи връх Шиша Пангма през май 2018 г.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар