Армения обяви, че е подписала споразумение за прекратяване на бойните действия в Нагорни Карабах 

10 ноември 2020 06:35   1943 прочита


 Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че е подписал споразумение с президентите на Русия и Азербайджан Владимир Путин и Илхам Алиев за прекратяване на бойните действия в Нагорни Карабах. 

Според съобщението, публикувано във фейсбук страницата на премиера, текстът на документа е "невероятно болезнен за мен лично и за нашия народ". Пашинян пояснява, че е взел решението на базата на задълбочен анализ на военната ситуация и оценките на хората, които са запознати в най-голяма степен с нея. Той определя тази стъпка като най-добрата при дадените обстоятелства и отбелязва, че прекратяването на бойните действия не е победа, но не е и поражение. Арменският премиер съобщава още, че в следващите дни ще направи обръщение към народа. 

Малко по-късно протестиращи нахлуха в сграда на правителството в столицата Ереван, съобщава ТАСС. Според агенцията хората трошат вратите на кабинетите, има и изпочупени мебели. В същото време на площада пред зданието са се събраха няколко хиляди души. Чуха се и призиви недоволните да се отправят към резиденцията на премиера. Някои от недоволните нахлуха и в заседаталната зала на парламента. 

Според руския президент Владимир Путин договореностите ще създадат условия за дългосрочно и пълно решаване на кризата в Нагорни Карабах в интерес и на двата народа. Путин обясни какви са условията в документа, като посочи, че в района ще бъдат изпратени руски миротворци: 

"Разселените лица и бежанците ще се върнат на територията на Нагорни Карабах и прилежащите райони под контрола на Върховния комисар на ООН по бежанците. Ще има размяна на военнопленници и други задържани, както и на тела на загинали. Ще бъдат разблокирани всички икономически и транспортни връзки в региона, като контролът на транспорта ще се осъществява и при съдействието на органите на руската гранична служба. " 

Колегата му от Азербайджан Илхам Алиев заяви, че споразумението отговаря на интересите на арменския и азербайджанския народ. Той каза, че в района ще бъде създаден миротворчески цетър за контрол на примирието и допълни: 


"Една от точките в днешното споразумение е съвместната миротворческа мисия на Русия и Турция, още повече, че ние създаваме съвършено нов формат на взаимодействие в региона не само в рамките на решаването на конфликта, но и като бъдещо развитие. " 

Междувременно от руското министерство на отбраната съобщиха, че Москва изпраща близо 2 хиляди миротворци и 470 единици техника в района на Нагорни Карабах. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар