Ангелкова: Планираме летният сезон да започне от първи юли

28 април 2020 11:03   3185 прочита


Министърът на туризма Николина Ангелкова внесе яснота какви мерки са набелязани за справяне с кризата в туризма след проведената видеоконференция на високо ниво с ресорните министри от държавите членки на ЕС.

Тя подчерта изключително тежката и безпрецедентна криза, в която се намират туристическите сектори в ЕС и по света. Настоя за обединени усилия между правителство, местни власти и бизнес, за да отстояват интересите на страната, но и с оглед максимално бързото възстановяване след кризата. 

Министърът на туризма обяви, че е предложено да се създаде компенсационен фонд при пътувания, който да подпомогне осигуряването на ликвидност на операторите и защита на потребителите, предава Нова тв. „Този инструмент е важен, за да се избегне затвореният кръг, който може да доведе до фалити или неблагоприятни последици за участниците във веригата”, посочи още тя.

Тя съобщи за създаването на възстановителен план след излизане от кризата. „Обединихме се около цифрата 20% от средствата, които са обявени от Европейската комисия за него да бъдат целево насочени към туризма”, каза още министърът. 

Ангелкова заяви, че е поискала да има ясни правила при разпределяне на средствата към държавите членки, които да бъдат на принципа на солидарността и принципа за достъп на всяко едно от предприятията, ангажирани в сектора, до тези средства.

Тя настоява и за отделна бюджетна линия и грантови схеми, които да бъдат насочени към туризма, и които да могат да се използват както от бизнеса, така и от държавата и местните власти. „Допреди тази криза бизнесът не можеше да ползва директно грантови схеми, но тъй като ситуацията се промени, смятаме, че това е ключово”, обясни Ангелкова. 

Стана ясно, че има планове активният летен сезон у нас да стартира от първи юли. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар