Ангелкова: Нарушенията по плажовете пречат на туризма

26 август 2015 13:45   2601 прочита
Спадът на руските туристи е около 20 процента това лято. Сн.: БГНЕС
Спадът на руските туристи е около 20 процента това лято. Сн.: БГНЕС


Спадът на руските туристи е около 20 процента това лято. Сн.: БГНЕС

Нарушенията на концесионерите на плажовете за свободните зони и случаите на замърсяване на морската вода се отразяват негативно на туризма по Черноморието.

Това коментира министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на кабинета, предаде БТА.

"Предприемаме мерки подобни нарушения и замърсявания на водата да не случват през следващата година и да не се проваля сезонът", подчерта тя.

Ангелкова коментира и забраната за къпането в морето на централния плаж в село Лозенец, след като бяха открити високи нива на ешерихия коли във водата миналата седмица.

"Плажът на Лозенец е затворен и се проверява кога водата ще бъде годна за къпане - ще направим всичко възможно това да не се случва отново", беше категорична тя.

По думите й екологичната и транспортната инфраструктура са приоритет на кабинета, непрекъснато се откриват пречиствателни станции, особено по морското крайбрежие, но е необходимо време, за да има ефект.

"В понеделник започнахме инспекционна обиколка на всички курортни селища по Черноморието от Резово до Дуранкулак, каза Ангелкова. Юли и август бяха много добри за туризма, надяваме се и септември да бъде така, за да може да компенсира много слабия месец юни", каза още Ангелкова.

Към момента се запазва тенденцията спадът на руските туристи да е около 20 процента, липсват туристите изпращани от държавни предприятия и детските лагери, уточни тя.

По-рано днес министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви,

че през октомври ще предложи в МС прекратяване на договори за концесия и наеми на плажове.

"Слънчев бряг - Север, Обзор, Ахтопол – това са най-арогантните – те си плащат глобите и не правят нищо, за да спрат нарушенията. Такова поведение, системното нарушаване на правилата няма как да бъде толерирано", обяви Павлова.

Преди дни бяха оповестени резултатите от проверка на българското Черноморие, проведена от регионалното министерство (МРРБ) под надзора на Върховната административна прокуратура.

Проверката е показала мръсни и презастроени плажове, морски ивици без свободен достъп и претрупани с незаконни будки, множество незаконни строежи, масова липса на медицинско обслужване и на достатъчно спасители.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар