Ангела Меркел ще посети Турция, за види как се изпълнява мигрантската сделка

23 април 2016 09:47   1859 прочита
Снимка: Reuters
Снимка: Reuters


Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети днес Турция, за да провери как се изпълнява сделката на Турция с Европейския съюз за справяне с бежанската криза. Заедно с нея Анкара ще посетят председателят на Европейският съвет Доналд Туск и вицепредседателят на Еврокомисията Франс Тимерманс.

Преди месец Брюксел и Анкара се споразумяха Турция да приема обратно всички нелегални мигранти, достигнали или опитващи се да достигнат гръцките острови в Егейско море, а в замяна на това да праща към страните от ЕС регистрирани сирийски бежанци.

Споразумението предвижда европейските ръководители да ускорят преговорите за членство на Турция в ЕС, както и още това лято да облекчат визовия режим за турски граждани.

Обмяната на мигранти започна бавно да се изпълнява този месец, но турският президент Реджеп Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу заплашиха, че изпълнението ще спре ако ЕС не изпълни своята част от споразумението, особено в частта за безвизовото пътуване.

Същевременно ЕК обеща разгледа въпроса следващия месец, като оцени усилията на Турция по изпълнението на миграционната сделка.

Очаква се европейските лидери днес да се срещнат с бежанци, преди общата им пресконференция с премиерът Давутоглу.

източник: btvnovinite.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар