Американски военни доближиха фронтовата линия в Ирак

22 март 2016 09:21   1834 прочита
Полковник Стийв Уорън: Батарея и морски пехотинци подпомагат настъплението към Мосул. Сн.: EPA/БГНЕС
Полковник Стийв Уорън: Батарея и морски пехотинци подпомагат настъплението към Мосул. Сн.: EPA/БГНЕС


Полковник Стийв Уорън: Батарея и морски пехотинци подпомагат настъплението към Мосул. Сн.: EPA/БГНЕС

Срещу "Ислямска държава" в Ирак се борят 3870 американски военни, съобщи Пентагонът. Стотици морски пехотинци и оръдия са разположени близо до фронтовата линия.

"В Ирак има общо 3870 американски военнослужещи. Това е максимално допустимата им численост и ние не я надвишаваме", заяви полк. Стив Уорън, говорител на войските на САЩ, воюващи срещу ИД в Ирак и Сирия, цитиран от световните агенции и БТА.

По видеовръзка от Багдад за журналисти в Пентагона полковник Стив Уорън потвърди медийни съобщения за разполагането на артилерийска позиция в Северен Ирак, подхранвайки спекулациите за по-голяма намеса на силите на САЩ в боевете срещу ИД.

Американските самолети бомбардират всекидневно позиции на джихадистите, но близо 3900-те американски войници в страната по принцип са там само за обучаване и съветване на иракските войски. Те не участват пряко в бойни действия, с изключение на някои операции на специалните части.

Уорън обаче потвърди, че около 200 морски пехотинци и четири оръдия са разположени близо до Махмур в Северен Ирак.

Артилерийската батарея е разположена преди две седмици в защита на хилядите иракски войници и стотината американски военни съветници, които подготвят настъплението към Мосул.

За пръв път САЩ установяват изцяло американска база, която не е разположена на територията на иракска база, а до нея, на няколкостотин метра, посочи Уорън.

В Махмур морските пехотинци и американските военни съветници се намират само на двадесетина километра от фронтовата линия, уточни Уорън.

източник: dnes.dir.bg


Още за: линия   войски   САЩ   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар