Американски щати признават българския език за официален

27 май 2016 09:42   2090 прочита
Празникът на българската писменост и култура се чества не само у нас. Сн.: БГНЕС
Празникът на българската писменост и култура се чества не само у нас. Сн.: БГНЕС


Празникът на българската писменост и култура се чества не само у нас. Сн.: БГНЕС

Българският език е признат за официален в американски щати като Илинойс; в област Кук например данъчната администрация работи и на него, пише „Труд”.

Всекидневникът се позовава на изследване, проведено от Института за български език към БАН („Българският език на ново място по света“).

Очаква се езика ни да признаят и други щати, обясни доц. д-р Ана Кочева от академията, която е автор на карта на българоезичните по света.

В източната част на САЩ учени организират конгреси, на които официалните езици са български и английски. Имаме толкова изследователи там, че могат да си позволят такъв лукс, разказа досегашният ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев.

В Австрия пък в училище може да се държи матура на български. Това е официално признато.

Езиковедите са категорични, че зад граница българският се разпространява с бързи темпове - не само в изгубени от страната ни територии след Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, но в други държави, включително в Новия свят.

В сряда бе съобщено, че според проучването на БАН около 15 млн. души по света говорят български.

В момента населението на България е 7,3 млн. души, но страната ни има огромна историческа диаспора по света, а с разрастването й се увеличава и броят на училищата ни зад граница, коментира историкът проф. Божидар Димитров.

източник: dnes.dir.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар