Агнешкото в Гърция пада на 10 евро за кг в търговската мрежа

23 април 2024 13:09   1512 прочита


Агнешкото в Гърция пада на 10 евро за кг в търговската мрежа от днес, след като Министерството на развитието в южната ни съседка се разбра с производители и търговци да натиснат цените на великденските стоки, съобщи БНР. В момента месото за най-големия православен празник в Гърция върви по около 15 евро килото, колкото е и в България, но в останалите две седмици до празника съседите ще могат да си купуват с 10 лв. по-евтино.

Симеон Караколев, председател на НОКА /Национална овцевъдна и козевъдна асоциция/, коментира пред „Телеграф“, че това, което прави Гърция в момента, не е непозната търговска практика и е известна като инвестиране в кампания. Той допълни, че има случаи, в които търговските вериги купуват от кланицата месото на 27 лв., а го предлагат под себестойност на 25 лв. Целта е да привличат клиенти, които покрай агнешкото да пазаруват и други стоки, обясни той. Караколев допълни, че овцевъдите в Гърция получават субсидия от 180 лв. на овца.

Подобен ход направиха супермаркетите и във Великобритания, когато за католическия Великден свалиха агнешкото на половин цена, а картофите на 25 пенса килото, пише “Телеграф“.

Симеон Караколев допълни, че цените на агнешкото не са вдигани от миналата година и от фермата излизат между 8 и 12 лв. за кг. тегло и те са еднакви с тези в съседните ни държави. Той допълни, че заради късния Великден ще има и по-тежки агнета, чиято цена на живо е по-ниска. Засега не е ясно дали в България търговците и правителството ще повторят хода на Гърция и се очаква много нашенци да се разходят до южната ни съседка за шопинг в съчетание с априлско море.

Гръцките финансови власти инспектират магазините и за седмица вече са глобили с 1,5 млн. евро търговци за фиктивни намаления. В намаленията за православния празник влизат детски играчки и дрехи, училищни пособия и великденски сладкиши. За сметка на това цените на рибните деликатеси, плодовете и зеленчуците са се вдигнали в Гърция.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар