Аферата в Бяла Слатина

21 декември 2009 00:10   3101 прочита

На 12 септември 8 полицаи от Бяла Слатина бяха арестувани за рекет на български и чужди шофьори. Зад решетките влязоха шефът на Пътната полиция Архангел Маринов, Мирослав Милчев, Красимир Пеев, Владимир Чомаковски и Петър Кунински. Митко Буровски и Калинчо Костовски бяха освободени от Софийския апелативен съд срещу парична гаранция. Срещу тях бяха повдигнати обвинение за участие в организирана престъпна група, престъпления по служба и незаконно притежание на оръжие и боеприпаси.

Няколко дни по-късно началникът на районното Тони Костадинов е пенсиониран. Срещу него няма доказателства да е замесен в рекетьорските схеми на частните катаджии, но министър Цветанов го освобождава за липса на контрол. По време на разследването обаче става ясно, че още като действащ полицай Костадинов е дал информация на бандитите за касата на ЦКБ в Козлодуй и за сейфовете на още няколко обекта в региона. Най-големият парадокс според министър Цветанов е, че преди няколко дни Костадинов е назначен като специалист по охраната в Окръжен съд Враца и е бил на косъм да спечели конкурс за шеф на охраната. Така той е щял да получи достъп до всички разрешителни за СРС-та, издавани от съда.

Наглостта на ченгето стигнала дотам, че в един от подслушаните телефонни разговори той е засечен да пришпорва съучастниците си за нападението на обект в Мизия. „Момчета, айде по-бързо, че имам рожден ден!“, настоявал Костадинов. Седмица след арестите една трагедия разтърсва градчето - 35-годишният командир на отделение за охрана на обществения ред в районната полиция Димитър Димитров е открит мъртъв в аудито си на изхода на Бяла Слатина. Пронизан е в дясното слепоочие, а до него лежи служебният му Макаров. Открит е от пътни полицаи, които отивали на акция. Димитър е един от свидетелите по делото срещу катаджиите рекетьори. Близките му не вярват на версията за самоубийство, тъй като младият мъж не е оставил предсмъртно писмо и бил страшно отговорен.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар