5,1 млн. лева ще е глобата за НАП заради теча на лични данни

29 август 2019 09:01   2370 прочита
Снимка: Булфото
Снимка: Булфото


Снимка: Булфото

Санкцията е, за да не се повтаря това поведение, заявиха от КЗЛД

5,1 млн. лв. ще е глобата за Националната агенция по приходите (НАП) заради теча на лични данни на 5 млн. българи - това съобщи председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов пред bTV.

След връчването на акта НАП ще има три дни за възражения. Агенцията може да обжалва, уточни Караджов. По закон санкцията можеше да достигне до 20 млн. лв.

"Тази глоба обаче е достатъчна като се отчита отговорното поведение на администратора. Санкцията е, за да не се повтаря това поведение", каза председателят на КЗЛД.

Той коментира и глобата от 1 млн. лева, която Комисията наложи на банка ДСК. Санкцията е заради неправомерно разкрити и достъпени от трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета. В досиетата се съдържа информация и на свързани с клиентите трети лица - в това число роднини, съпрузи, продавачи на имоти, наследници или гаранти.

"В този случай не става въпрос за хакерска атака, а за кражба на хард диск. Банката тепърва трябва да уведоми всички засегнати клиенти", уточни Караджов.

източник: dnes.dir.bg


Още за: санкция   глоба   НАП   Още от: България и свят

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар