47 полицаи бяха ранени при протести в Скопие 

06 юли 2022 07:28   4 коментара   3259 прочита


 
 
 
Поредна вечер на протести в Скопие срещу френското предложение за започване на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, предаде БНР. Стигна се до напрежение, след като около 30 демонстранти с качулки започнаха да хвърлят бомби и твърди предмети срещу сградата на парламента и полицаите. 47 полицаи са ранени, а 11 протестиращи са задържани. 

Премиерът Димитър Ковачевски коментира ексцесиите по време на протестите от изминалите дни, като ги сравни с безчинствата в македонския парламент от 2017 година. 


Снощното шествие започна по-рано пред сградата на правителството, мина през моста на река Вардар, а след това покрай сградата на Министерството на външните работи, където имаше и призиви за оставка на външния министър Буяр Османи. 

Протестът е подкрепен от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ и беше организиран на фона на посещението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той беше в Скопие, за да призове политиците и обществеността да приемат френското предложение. 

"Тази възможност е твърде важна, за да бъде изпусната. Никога досега не сме били толкова близо. Македонци, имате историческата възможност да кажете да. Да на старта на преговори, да на ЕС, да заради нашите деца", посочи Шарл Мишел. 

Парламентът на Македония трябва да се произнесе по предложението до края на седмицата. 

4 коментара
06 Юли 2022 08:21 | Стефанов
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

С хора без собствена мисъл, промити мозъци, стаден инстинкт и липса на интелект, какъвто явно е средностатистическия македонец, не може да се води разумен диалог. Трябва да им се говори бавно и с прости изречения, та дано разберат. И така: Македонци, не сте готови за ЕС. Врагове/както наричате България/ не може да са заедно в ЕС. Културата ви не е европейска. Вижте лозунги от протестите в Скопие: 1. Българският фашизъм - европейска ценност. 2. Въшки. 3. Татари. 4. Еб. л съм ти май.. та ЕС. 5. Български фашисти. 6. Европа подкрепя върховизма. 7. Самуил, Светите Кирил и Методий, Климент и Наум вече са продадени на българите. Станаха само Гоце и Даме. 8. България е курва. 9. Брутална българска асимилация. Това е. Господа български политици, нещо да добавите?


06 Юли 2022 08:53 | Да се знае и помни
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Македония е бугарска.


06 Юли 2022 10:13 | Дедовия
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Нещата стоят така: БЮРМ е мултинационална държава, като най-голям дял имат етническите българи, които се самоосъзнават като македонци. Ние не трябва да искаме промяна на Уставот, защото влизаме в противоречие със себеси - хем казваме, че са българи, хем искаме вписване на българско малцинство... Та тези българи там имат алтернатива, ако искат у Унията, идват в София, признават че са българи, малко рушветче, малко връзки, декламация на "Аз съм българче, обичам".... и т. н и хоп - те ти пасошот, бегай кон Европа. Не така стоят нещата с втората най-голяма етническа група - албанците, които междувпрочем са и икономическия двигател на БЮРМ. Те нямат родина-майка, член на ЕС. В същото време са добре представени политически и институционално. Тези над 600000 души до кога ще търпят тази ситуация? Ето защо, отделят ли Албания в преговорния процес, бюрмите не могат да си представят колко крив макарон им трябва, за да гледат "кон Европа". Друга тема са и геополитическите врътки на Великите сили...


06 Юли 2022 12:49 | Стефанов
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Уважаем дедови, явно приемаш присърце проблема. Комплименти. Някои уточнения. Не малцинство, а държавотворен народ - това е истината за българите в РСМ. Ерго, без българите там няма как да има тази държава. Следващо - 100 и повече хиляди македонци с български паспорт/и гражданство/ буквално хранят толкова семейства в държавата там. Умножи средно по 4 излиза, че колкото албанците преживяват благодарение на нашите паспорти- Съберем ли албанци и българи, то македонците остават в малцинство- И това ще проличи зловещо за македонските управляващи, когато Албания стане член на ЕС, а РСМ НЕ. И хора от там започнат да търсят албански паспорти. Друга тема е омразата на македонците към българите. Прилича ми на това между украинците и руснаците. Само дето си нямаме Путин.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар