20 сигнала за премръзнали хора през денонощието, мъж почина  

18 януари 2021 07:48   2657 прочита


Бездомен мъж загина от премръзване в Благоевград. Само през последното денонощие на телефон 112 са подадени над 20 сигнала за премръзнали хора. Най-много са в столицата - 11, предаде БНТ. Центровете за настаняване в София и Благоевград са пълни. 

Една от настанените в кризисния център за бездомни хора в София - Росица Стоянова, споделя, че понякога хората се озовават неочаквано в ситуации, в които са принудени да търсят помощ. Тя е имала работа и семейство, но за кратко време животът й се преобръща - губи сина си, след това и работата си. 

"Просто нямаше къде в момента да отседна, разбрах за този дом, дойдох, приеха ме и така вече няколко месеца съм тук", разказва Росица Стоянова. 

Тя споделя, че в центъра е срещнала най-разнообразни хора, най-различни, всеки със собствената си съдба, проблеми и грижи. По думите й, щом хората са дошли тук, има причина, но няма лоши хора. 

В центъра за настаняване на бездомни хора в Захарна фабрика в момента са настанени 91 души. Петима от тях са дошли тук през последните 24 часа след рязкото падане на температурите. 

"Центърът вече е доста разпознаваем сред гражданите на столицата които подават сигнали до телефон 112, до нас в Столичната община", изтъкна Мина Йовчева, директор дирекция "Социални дейности" в СО. 

При един от сигналите за бедстващи бездомни хора в Благоевград, се оказва, че човекът е починал от измръзване. 

 

"В неадекватно състояние беше човекът, нямаше никакви признаци за живот. Видях пулса и зениците, никакви реакции други двигателни нямаше, установих смъртта и с полицаите се разбрахме. " - пояснява фулдшерът Бойко Христов. 

А капацитетът на центъра за временно настаняване в града е малък. 

"Има такъв център да, който работи 24 часа - център за временно настаняване на хора, които са крайно нуждаещи се в кризисни ситуации. Капацитетът на този център е 10 места и към момента всички са заети. " - заяви Мария Захова, секретар на община Благоевград. 

И в София, и в Благоевград центровете за настаняване на бездомни са пълни, но и от двете общини казват, че при нужда могат да се осигурят допънителни места. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар