10% ДДС при покупка на фирмени автомобили

12 февруари 2016 09:51   3871 прочита
България ще иска от Брюксел да е изключение от правилото за облагане с ДДС на фирмени коли СНИМКА: 24 часа
България ще иска от Брюксел да е изключение от правилото за облагане с ДДС на фирмени коли СНИМКА: 24 часа


България ще иска от Брюксел да е изключение от правилото за облагане с ДДС на фирмени коли СНИМКА: 24 часа

Поправка в закона за корпоративното облагане, искане от Брюксел за изключение от правилата с ДДС за автомобилите и нови указания на НАП за данък уикенд.

За това се разбраха финансовият министър Владислав Горанов, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов и изпълнителният дирекор на КРИБ Евгений Иванов на среща в четвъртък.

България ще поиска от ЕК разрешение за 50% приспадане на данъчен кредит за фирмени автомобили. Така при придобиването им, при покупката на гориво и други разходи за тях ще се плащат 10% ДДС. В момента те не се облагат.

“Режимът за облагане на служебните коли за лично ползване сега предвижда всеки месец за всеки автомобил изминатите километри да се разделят и върху тази за лично да се начислява ДДС, обясни за “24 часа” данъчният консултант Валери Колчев. Той добави още, че процедурата по получаването на дерогация ще продължи поне една година, а дотогава ще се прилага сегашният режим.

Втората договореност планира спешна промяна в закона за корпоративното подоходно облагане. Тя ще предвиди при предоставяне без заплащане на служебно имущество за лична употреба на служителите да се облагат разходите на фирмата. “При въведения сега режим това предоставяне се третира като непаричен доход, върху него се плащат социални и здравни вноски и се дължи данък върху доходите на служителя”, обясни Колчев.

При обсъждането бе потвърдено също, че ползването на данъчен кредит за вече придобити активи може да се отложи с 12 месеца, като през това време фирмите могат да изберат работещи за тях конкретни пропорции за служебно и лично ползване на всеки свой актив.

От НАП обещаха да прецизират указанията си и да въведат вътрешни регламенти при проверките и ревизии, за да няма субективно тълкуване.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар