Замесиха Бойко Борисов в политическа афера с чатове в Полша 

29 януари 2022 09:47   2 коментара   3927 прочита


 
 

© 
Бившият български премиер Бойко Борисов бе замесен в интригите на властта във Варшава, след като лична кореспонденция между българския-министър председател и Матеуш Моравецки изтече в поредна серия шумна политическа афера в Полша, разказва "Монитор". 

Изтеклите съобщения са от 2019 г. и е възможно Борисов неволно да е взел страна в борбата за надмощие между Моравецки и произлизащия от неговата формация президент на страната Анджей Дуда.

На 1 май 2019 година поляците отбелязаха 15-годишнината от влизането на страната в Европейския съюз. Тъй като управляващата партия "Право и справедливост" отдава на събитието голяма роля заради провеждащата се кампания за евровота, организилат в кралския замък във Варшава среща на високо ранище за бъдещето на Европа. В срещата участват тогавашният министър-председател на България Бойко Борисов и премиерите на Хърватия Андрей Пленкович, на Чехия Андрей Бабиш, на Естония Юри Ратас, на Литва Саулиус Сквернялис, на Малта Джоузеф Мускат, на Румъния Ворика Данчила и на Унгария Виктор Орбан. Знаково отсъства държавният глава на Полша Анджей Дуда. 

В петък в Полша беше публикувано писмо от пощенската кутия на Михал Дворчак, шеф на канцеларията на премиера Моравецки с дата 9 април 2019 година, което хвърля светлина върху интригантските кулиси на организираната среща на върха. 

Като приложени файлове в мейла фигурират три скрийншота от разменени между българския премиер Борисов и полския му колега Моравецки съобщения в WhatsAp. Вижда се и телефонният номер на Борисов. 

"Скъпи Бойко, все още се надявам да се видя с Теб във Варшава на 1 май, на тържествата, свързани с влизането ни в ЕС", настоява Моравецки. 

В обратно съобщение Борисов отговаря: 

"Скъпи Матеуш, приятелю. Нашето приятелство и взаимна подкрепа са за мен много важни. И макар в същия ден да имам посещение на премиера на Бавария Маркус Зьодер (също мой добър приятел) в София, правя всичко, за да съчетая тези два графика и да мога да дойда до Варшава и да взема участие в тържествата заедно с теб. Можеш да разчиташ на мен. Много благодаря за толкова милата покана. За мен е чест! " Деликатният момент е, че Борисов удря едно рамо на Моравецки, чийто пък кръвен враг е друг приятел на Бойко Борисов - лидерът на ЕНП Доналд Туск. 

,,Вече имаме 7 премиери за 1 май'', хвали се Дворчак на Моравецки като му препраща тези съобщения. В същото време президентът Дуда е бил финтиран и не е бил поканен под предлог, че е зает някъде с друг ангажимент, въпреки готовността на канцеларията му да го отмени. 

"Отговорих, че не смеем да излагаме на такова усилие, каквото е връщането във Варшава на нашия държавен глава. Разбирам, че съм направил добре, защото в този ден Ти ще си кралят на бала :-) ", пише до шефа си началникът на премиерската му канцелария. 

В същия ден Анджей Дуда отбелязал годишнината доста по-скромно с европейски пикник в югоисточното градче Пулави. 

Имейл аферата в Полша тече от юни м. г., когато се появиха пърите скрийншотове от частната пощенска кутия на Михал Дворчик. Вероятно Дворчик е станал жертва на хакери, които пускат на час по лъжичка от кореспонденцията му, но в мейловете се предполага, че има и класифицирана информация за въоръжението на полската армия, подробности от преговори с други страни в сферата на отбраната, а също така и вътрешна комуникация в най-тесния кръг на Моравецки с негово лично участие. За първи път изтичат разговори с чужд политик, в случая с Бойко Борисов. 

plovdiv24.bg

2 коментара
29 Януари 2022 10:20 | Минаващ от тук
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Tолупа от Банкя още ли не е в затвора?


29 Януари 2022 14:27 | Дарвин
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Тиквата е на най-ниското стъпало от еволюцията-встралопитек!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар