Над 650 нарушения откри КЗП при проверки в търговски вериги 

20 март 2023 07:25   1 коментар   1946 прочита


 

"651 нарушения, 254 от които са нелоялни търговски практики, е констатирала КЗП при извършени 755 проверки в търговски хранителни вериги". 

Това съобщи Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите пред БНР. Той обясни, че проверките са фокусирани върху големите вериги за продажба на хранителни стоки, защото по-голямата част от хората пазаруват от тях. 


Джалев заяви, че се наблюдава "неприятна и изключително тревожна тенденция" при нелоялните търговски практики. "Може би проблемът е бил неглижиран и се е натрупал на пазара. Трябва да му се обърне специално вниманиe, защото този проблем изкривява целия пазар. Прилагането на нелоялна търговска практика от страна на големите търговци принуждава и малките търговци да прилагат същите практики, което изключително много изкривява пазара и е предпоставка за изкуственото завишаване на цената, тъй като на стоките се придават качества, които не притежават, и се продават по този начин на завишена цена, която не отговаря на качеството", обясни той. 

По думите на Ангел Джалев за момента не е налагана максималната санкция за нелоялна търговска практика. Той уточни, че масираните проверки обаче са започнали скоро. "Хубаво е да се помисли и за завишаване на санкциите, тъй като европейската практика е санкцията да е процент от оборота на конкритния търговец, а не като у нас - от 5 до 50 хил. лева. Ако се завишат санкциите, ще има възпиращ и възпитателен ефект", смята Джалев. 

"Притеснителна е тенденцията за голямо завишаване на цената по веригата от производител до потребител, което не е обосновано от икономически или инфлационни процеси", изтъкна той. 

1 коментар
20 Март 2023 08:06 | 22222
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Е и ?????
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар