Над 1 млн. зелени сертификати са изтеглени до този момент  

21 октомври 2021 08:26   1824 прочита


 Над 1 млн. европейски зелени сертификата са изтеглени през Националната здравно-информационна система (НЗИС), съобщават от Министерство на здравеопазването. Само за вчера са изтеглени близо 50 000 документа за COVID-19, като 65% от тях са заявени след 19. 00 ч. 

 
Хората в България, които разполагат с такъв документ, са много повече, тъй като част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия. Системата за генериране на европейски COVID сертификат, която беше изградена от „Информационно обслужване“, влезе в експлоатация на 1 юни 2021 г. 
 
„Информационно обслужване“ АД издава единствено сертификати в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент. 
 
До този момент системата е генерирала общо 1 393 000 сертификата за завършен ваксинационен цикъл. Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза. Над 1 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 43 000 са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат. 
 
Потребителите могат да изтеглят своя електронен вариант на сертификата от сайта на НЗИС https://www.his.bg/bg/dgc и да го съхраняват в мобилните си устройства. През август 2021 г. „Информационно обслужване“ АД осигури възможност дигиталните сертификати да се изтеглят във формат PKPASS, което позволява документът да се съхранява в приложение тип „портфейл“ на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS. Сертификатът е достъпен и в PDF формат, който е подходящ за разпечатване на хартия. 

 .dnes.bg/ 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар