Гутериш настоя за край на ядреното изнудване  

27 септември 2022 06:55   1 коментар   1530 прочита


 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поднови призива си в понеделник за глобално премахване на ядрените оръжия, докато опасенията нарастват относно заплахата на Русия да ги използва във войната в Украйна, съобщи АФП. 

"Десетилетия след падането на Берлинската стена можем отново да чуем дрънкането на ядрени саби, каза Гутериш на специална сесия на Общото събрание, посветена на ядреното разоръжаване. Нека бъда ясен - ерата на ядреното изнудване трябва да приключи, каза той. Идеята, че всяка страна може да се бори и да спечели ядрена война, е луда. Всяко използване на ядрено оръжие би предизвикало хуманитарен Армагедон, каза той. Без премахване на ядрените оръжия не може да има мир. 

Руският президент Владимир Путин в реч миналата седмица отправи слабо завоалирана заплаха за използване на ядрени оръжия, след като украинските сили си възвърнаха земите, завзети от Москва при нейната седеммесечна инвазия. 

 

Отговорът на САЩ ще зависи от мащаба на действията на Русия, но ще бъдат мащабни 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отговори, че Вашингтон е казал на Москва, включително чрез частни канали, за "катастрофални" последици от всяко използване на ядрени оръжия. 

Гутериш изрази разочарование, че конференцията за преглед на Договора за неразпространение на ядрени оръжия миналия месец не успя да постигне консенсус. 

Русия блокира резултата, след като проектодокументът подкрепи контрола на Украйна върху ядрената централа в Запорожие, чиято окупация от Москва породи опасения от голяма авария. 

Съединените щати осъдиха позицията на Русия. Но никоя ядрена сила не подкрепи договора на ООН, приет през 2017 г., който призоваваше за всеобхватна забрана на ядрените оръжия, с подкрепата на предимно развиващите се страни. 

Нито една държава не е използвала ядрени оръжия на бойното поле, освен Съединените щати през 1945 г., когато унищожиха японските градове Хирошима и Нагасаки, убивайки повече от 200 000 души. Имперска Япония капитулира дни по-късно, слагайки край на Втората световна война. 

Японският премиер Фумио Кишида в речта си пред Общото събрание миналата седмица обеща да работи за "свят без ядрени оръжия". 

"Заплашването с използване на ядрени оръжия, както направи Русия, да не говорим за действителното използване на ядрени оръжия, е сериозна заплаха за мира и сигурността на международната общност и е абсолютно неприемливо", каза Кишида. 
 

1 коментар
28 Септември 2022 08:35 | гоше-АЧО-МИНЧО -СТОЙЧО
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

УКРОРАЙХА ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕН С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ И САЩ САМО ЩЕ ГЛЕДАТ И ЩЕ СЕ ЗАКАНВАТ ЗАЩОТО СА СТРАХЛИВИ УБИИЦИ ТЕ МОЖЕ ДА ПЛАШАТ ДЪРАВИ КАТО ЛИБИЯ, АФГАНИСТАН, ИРАК, СИРИЯ, ВИЕТНАМ, ТОВА СА ИЗРОДИТЕ САЩ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар