Байдън обяви, че ще изпрати войски в Източна Европа 

29 януари 2022 06:51   1635 прочита


 

След като възможността за разполагане на американски войски на територията на източноевропейските съюзници дълго бе разглеждана само в случай на руска инвазия в Украйна, днес президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че „в близко време“ ще прехвърли бойни части в тези страни. 

Изявлението му идва след пресконференцията на военния министър Лойд Остин и председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Майк Мили, които изразиха нарастваща загриженост за ситуацията по украинската граница и описаха мрачни сценарии при руско настъпление. 

 


„Скоро ще изпратя американски войски в Източна Европа и в страните от НАТО. Не много“ – заяви американският президент пред журналисти при слизането си от самолета на връщане от щата Пенсилвания. 

Байдън обаче повтори, че не става дума за изпращане на войски в Украйна, която не е членка на военния съюз. По думите му той няма какво ново да каже на медиите по отношение на кризата в Украйна към момента. 

Ген. Остин: Каквото и да реши Путин, САЩ остават до съюзниците си 
Изпращането на войски в страните от източната част на Европа се разглежда като средство за допълнителен натиск върху руския президент Владимир Путин, който според американците може да нападне Украйна през февруари. Самият Остин подчерта на пресконференцията, че ако Москва нападне, ще се окаже точно в ситуацията, която казва, че не желае, защото НАТО неминуемо ще укрепи източния си фланг с войски на територията на своите членове. 

Пентагонът е поставил около 8500 войници в готовност за възможно разполагане в Европа на фона на струпването на руски войски до границата до Украйна. 

САЩ поискаха среща на Съвета за сигурност на ООН в понеделник, където Русия ще има възможност „да обясни своята извънредна военна подготовка на украинската граница, както и други заплахи и дестабилизиращи действия“. 

Според служител в американската администрация, цитиран от CNN, очакванията са и там да има руска дезинформация, „по наръчника, който вече познаваме“, но поне се дава на Русия добра възможност да покаже дали иска да поеме по пътя на дипломацията. Освен това е важно, че Кремъл ще може да чуе позицията и на другите членове на Съвета за сигурност относно кризата. 


Не се очаква тази среща да завърши с общо изявление или от нея да произтекат конкретни действия. 


 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар