Учителски синдикат заявява стачна готовност  

25 януари 2023 07:44   5 коментара   3010 прочита


 Учителски синдикат заявява стачна готовност  

Синдикат "Образование" заявява, че ще отстоява категорично позиция за увеличението на учителските работни заплати, което да се заложи в проектобюджета за 2023 г., за да гарантира 125 % размер на учителските заплати над средната брутна работна заплата (СБРЗ) за страната. 

Синдикатът обявява, че запазва стачна готовност при появило се социално напрежение в системата на образованието и ще започне подготовка за протестни или ефективни стачни действия при липса на увеличение на учителските заплати в бюджет 2023 г. 

Синдикатът е направил анализ на напрежението в системата, което се нагнетява въпреки, че учителската заплата е достигнала ниво 125% над СБРЗ за страната с растеж през последните 6 години. Но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115%. 

Синдикатът е направил и свое проучване, за което не посочват брой респонденти, но уточняват, че са участвали 94% учители; 190 директори; 3% непедагогически персонал и заинтересовани. Средната възраст на анкетираните е 54. 8 години. 

 

 

94. 3% от анкетираните са отговорили, че инфлационният индекс им е повлиял много силно по отношение на семейните бюджети за физическа издръжка, а само 6% са отговорили, че се справят нормално с увеличението на цените. 

91. 4% от респондентите са заявили своето очакване за увеличение на работни заплати с повече пари за образование за 2023 г. 

79. 3% от участниците са отговорили, че увеличение на учителските заплати с 30 % ще бъде адекватен отговор на големия натиск от инфлацията, 15. 6 % смятат, че 25 % увеличение би било достатъчно, а 5. 5 % мислят, че 20% увеличение е релевантно в настоящия момент. 

64. 6% от анкетираните са заявили своята готовност за участие в протестни действия и митинги, а 59 % от респондентите са заявили участие в ефективни стачни действия, ако не се осигури с политически отговорно отношение на управляващите очакваният по - висок размер на средствата за образование. 

В ЗПУО е заложено императивно да не се намаляват средствата за образование от БВП в България, но това на този етап не може да се осъществи поради липса на редовно правителство, редовен бюджет и политическа воля, посочват от синдиката и уверяват, че са в стачна готовност. 

5 коментара
25 Януари 2023 08:39 | съвет
Оценка:
15
 (
15
 гласа)

ПОДОБРЕТЕ КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕ И ТОГАВА ИСКАЙТЕ!!!!!
ГЕРБ с партийните си назначения на некадърни директори, учители и "експерти " в РУО унищожиха образованието командвани от ЗлОтанов !!!!


25 Януари 2023 09:12 | мм
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

И тези като "хотелиерите" не спират да реват за пари. Постоянно им увеличават заплатите и пак недоволни. Инфлацията само техните заплати изяжда. А че доста от тях са неграмотни и без никаква обща култура, не е важно. Драпат за учители само заради заплатите.


25 Януари 2023 10:07 | бай Петкан
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Блокиране на Е79 при Симитли му е майката


25 Януари 2023 13:12 | Много
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

сте нагли това съсловие! Давате ли си сметка какъв е резултата от вашия да го наречем труд, тотална неграмотност се шири по училищата. Пари и само пари е в главите на даскалите, станали сте за срам и посмешище на обществото.


26 Януари 2023 09:13 | вече прекаляват
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

До кога ще им увеличават заплатите на учителите? И до кога ние родителите и бабите ще учим у дома с децата, за да знаят? И до кога ще се пренебрегва проблемът с частните уроци на учителите, за които не плащат данъци? Преди години образованието беше на високо ниво и много рядко някой ходеше на урици. Увеличените заплати виждаме, че не повишават нивото на образованието и са нужни строги критерии за назначаване на учители!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар