Русия размени защитници на "Азовстал" срещу Медведчук и 54 свои пленници    

22 септември 2022 06:58   1323 прочита


 
 
Украйна съобщи, че е извършила размяна на пленници с Русия, която е освободила 215 военни. Сред тях има и командири на отбраната на стоманодобивния завод "Азовстал" в град Мариупол, който се превърна се в символ на съпротивата на Украйна. 

"Успяхме да освободим 215 души" - най-значителната размяна от началото на руската инвазия през февруари, заяви по телевизията началникът на президентската администрация Андрий Ермак. 


"Президентът Зеленски си постави ясна задача - да върне нашите герои. Резултатът е, че нашите герои са свободни", каза Ермак. Той каза, че размяната е извършена на няколко етапа и на множество различни места, и че сред освободените от руски плен има военни, граничари, полицаи, моряци, членове на националната гвардия, митничари и цивилни. 


Кой е задържаният Виктор Медведчук и какви са връзките му с Кремъл? 

На Русия са предадени 55 пленници, включително бившият депутат Виктор Медведчук - близък на руския президент Владимир Путин и обвинен в държавна измяна в Украйна, уточни украинският президент Володимир Зеленски в редовното си обръщени, информира БТА. 

Като част от тази "дълго подготвяна операция" петима военни командири, включително ръководители на отбраната на "Азовстал", бяха прехвърлени в Турция, подчерта Зеленски. 

Според украинския държавен глава те ще останат в Турция "в пълна безопасност и при много добри условия до края на войната", съгласно споразумението с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар