Раждаемостта в Китай - рекордно ниска 

24 ноември 2021 07:01   2002 прочита


 
Раждаемостта в Китай е паднала до най-ниското си ниво от 1978 г. насам, предава "Гардиън". 

Данните, публикувани от Националното статистическо бюро на страната, показват, че през 2020 г. на 1000 души се падат 8, 5 раждания, като за първи път от десетилетия този показател е паднал под 10. Естественият прираст на населението пък е достигнал нов минимум от 1, 45. 

В статистическия доклад, публикуван през почивните дни, не се посочват причините за драстичния спад, но демографите и преди са посочвали относително малкия брой жени в детеродна възраст и нарастващите разходи за създаване на семейство. 

Китайското правителство е подложено на натиск да предотврати потенциална демографска криза след десетилетия на политики на намеса по отношение на раждаемостта. 

Проблемите с населението на Китай до голяма степен се дължат на политиката за едно дете, която беше въведена през 1980 г. и продължи - с някои изключения - до 2015 г., но те са част и от по-широкоразпространени тенденции, особено в Източна Азия. 

Сега местните власти представят редица мерки, целящи да обърнат нещата - от облекчаване на ограниченията за броя деца до понижаване на разходите за образование. Ефектът от тях обаче все още не се усеща. monitor bg 

.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар