Предизборната кампания за парламентарните избори започва на 5 март 

22 януари 2021 05:46   1145 прочита


 
Предизборната кампания за парламентарните избори започва на 5 март. Това става ясно от хронограмата за предстоящите избори, която по-рано днес ЦИК прие. 

До 5 февруари областните управители трябва да насрочат консултации за сформиране на районните избирателни комисии. В същия срок ЦИК трябва да определи реда и условията за образуване на секции извън страната, както и размерът на възнагражденията на членове на секционните избирателни комисии. 


 
До 7 февруари пък Министерският съвет трябва да приеме план-сметката за организацията на парламентарните избори, които ще се проведат на 4 април. 

До 7 февруари ЦИК трябва да определи броят на мандатите за всеки многомандатен изборен район, като използва метода на най-големия остатък. Комисията трябва да назначи всички РИК до 12 февруари, а до 17 февруари трябва да са ясни реда и условията за ползване на медийни пакети. 

До 17 февруари партиите и коалициите, които ще участват в парламентарния вот трябва да са подали документи за регистрация в ЦИК. До 22 февруари пък инициативните комитети трябва да се регистрират пред РИК. 

До 17 ч. на 2 март партиите, коалициите и инициативните комитети регистрират в РИК кандидатските си листи. А до 3 март ЦИК трябва да определи чрез жребий номерата на партии и коалициите. До 4 март ЦИК трябва да утвърди образците на бюлетините, а на 5 март стартира предизборната кампания. 

До 9 март българите в чужбина, които желаят да гласуват подават електронно заявление на сайта на ЦИК. Това е и срокът, в който РИК трябва да назначи секционните избирателни комисии. 

До 13 март пък трябва да е ясно къде ще могат да гласуват българите в чужбина и колко секции ще се разкрият там. 

20 март е срокът, в който избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да отидат да гласуват в секцията си, подават заявление, че искат да гласуват с подвижна избирателна кутия в съответната община. Това е и срокът, в който избирателите с различен постоянен и настоящ адрес подават заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес. 

До 27 март ЦИК регистрира социологическите агенции, които ще правят екзитпол в изборния ден. Предизборната кампания приключва в полунощ на 2 април. Според хронограмата най-късно до 8 април ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите. 

 
 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар