Борисов : Осигуряваме 50 милиона лева за увеличение на заплатите на преподавателите   

24 септември 2020 08:16   6 коментара   2674 прочита


  
 

 
Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Образованието е основен приоритет на правителството, което се потвърждава и от осигуреното увеличение на средствата за възнагражденията на преподавателите във висшите училища. В хода на разговора бе отбелязано, че през последните две години правителството повиши значително заплатите на учителите и осъществява важни за сектора реформи. 

Увеличението, което бе обсъдено на срещата при премиера днес, е във връзка с изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2019 г. и е част от дългосрочния ангажимент на правителството към образованието. 

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкна проф. Герджиков. Той даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово. 

„Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Премиерът Борисов бе категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование. „Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос“, подчерта министър-председателят Борисов важната роля на академичния състав в системата. Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора. 
 

6 коментара
24 Септември 2020 09:35 | БЛАГОЕВГРАД
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

ОСИГУРИ ОСТАВКАТА СИ, ДРУГО НЕ ТИ ИСКАМЕ!


24 Септември 2020 10:16 | Ник
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Време ти е тиквуне, отивай в кауша.


24 Септември 2020 10:22 | ���. K������� ������
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

БРАВО БАТ БОЙКО!!!
ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!!!
НАЙ-ГОЛЕМИЯ СИ!


24 Септември 2020 11:01 | Настрадин Ходжа
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Юруков ще построи втора кооперация, аферим!


24 Септември 2020 11:55 | Павел
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

До по горния - избърши си устата, имаш аки.


25 Септември 2020 01:23 | Павел
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тоя който е сложил минус освен аки по устето има и сперма по малкото коса над черепа.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар