Краят на една епоха:   САЩ си тръгват от Афганистан, сдават Ирак 

30 юли 2021 05:50   2524 прочита


 
Краят на една епох:   САЩ си тръгват от Афганистан, сдават Ирак 

 
Минаха почти 20 години от терористичните атентати в САЩ на 11 септември 2001 година. И точно в навечерието на годишнината американските войници ще се изтеглят от Афганистан. 

 

В Ирак - другата държава, където САЩ тръгнаха да се борят срещу тероризма, а тогавашното правителство на Буш възнамеряваше да въдвори нов ред с помощта на военна сила, днес все още има американски войски. Те обаче се грижат главно за обучението на иракските войници - бойната им мисия ще бъде прекратена в края на годината. 

"Това също олицетворява "края на една епоха": борбата срещу ислямисткия тероризъм вече не е толкова важна, колкото беше преди години. Дано това омаловажаване не изиграе лоша шега. Тъй или инак, САЩ прекратяват намесата си в региона. Но кой ли ще дойде на тяхно място? ", пита Ройтерс. 

 

 

В Ирак нещата са ясни: Иран ще се опита да разшири влиянието си, което досега бива налагано с помощта на въоръжените шиитски групировки - и да затвърди позициите си. 

В Афганистан обаче се сблъскват интересите не на две, а на доста повече чужди страни, които се опитват да се възползват от нестабилното положение и липсата на сигурност. Контрол над страната се мъчат да завоюват най-вече талибаните, които с тази цел са се съсредоточили особено върху столицата Кабул. 

Изтеглянето на САЩ от една страна е обяснимо, защото американците вече се уморени от интервенциите, от друга страна обаче то си има своята цена. И тази цена ще плащат афганистанците и иракчаните. Както и онези страни, които ще трябва да се борят срещу новите вълни от бежанци. Да, наистина приключва една епоха. САЩ вече имат други приоритети, заключава коментарът на агенцията.

Glas news
 

 
 


 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар