ЦИК: Изборите може да бъдат отложени с два месеца 

03 декември 2020 08:23   3 коментара   2286 прочита


Предстоящите парламентарни избори могат да бъдат отложени за два месеца, като това е в компетенциите на президента. Това заяви пред БТВ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева. 

Тя обясни, че с подвижни урни могат да гласуват само хора с трайни увреждания, а коронавирусът не е такова увреждане, но тепърва ще се мисли как да гласуват хората под карантина. Ако ситуацията е такава, каквато и в момента, означава, че би трябвало да се промени законодателството. 


 
Цанева посочи, че при националните избори и предвид ситуацията ще бъде по-трудно да се намерят членове за Секционните избирателни комисии (СИК). Изборният ден започва в 7 ч. сутринта и приключва в 20 ч., но може да бъде удължен до 21 ч. Възможно е изборният ден да започне и от 5 ч. сутринта, за да бъде избегнато голямото струпване. 

ЦИК ще решат за "зелени коридори" за гласуване на възрастните хора по отношение на интензитета на пандемията. На 7 декември е последният ден, в който могат да бъдат представени предложения за заявления за участие и на 8 декември ЦИК ще знае колко и кои са участниците в обществената поръчка за машините. На 10 февруари трябва да бъдат доставени машините за гласуване, предвидено и е партидно доставяне до 25 февруари. 

Необходимо ще бъде да се проведе една сериозна разяснителна информационна кампания за избирателите. Машините за гласуване са общо 9 600. Допълнителни машини няма да се сменят в изборния ден, а има допълнително около 100 броя машини, които ще бъдат използвани за разяснителната информационна кампания. 

Гласуването в чужбина изключва машинно гласуване, както в болниците и домовете за възрастни хора. Гласуването в чужбина се провежда в дипломатическите и консолски представителства. Всичко ще зависи от подадени заявления и от епидемичната обстановка. 

 
 
 
 
 
 
 

3 коментара
03 Декември 2020 10:04 | Тоше
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Това е целта на крадливата шайка герб.


03 Декември 2020 13:10 | Да! Това им беше целта.
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

И я постигнаха. Няма да се учудим, ако влезем в следващия мандат на Тиквата от Банкя и без избори! Добре се бетонираха. На такъв народ-такова управление!


03 Декември 2020 17:09 | ������� РЕАЛИСТ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ПО ПРИНЦИП ПРЕЗИДЕНТА Е С ТЕЗИ ПРАВОМОЩИЯ. НО АКО И ТОИ Е МУНЧО КАТО ЧИЧКО ТОМ. НАПРАВО ДА ПРОДЪЛЖИ ДА СИ ЦАРУВА. ЦАР ТИКВУН....
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар