200 хиляди ученици и учители влизат отново в клас 

04 февруари 2021 08:01   1397 прочита


  

На фона на тревожното увеличаване на заболеваемостта от коронавирус в София и още 6 области в страната, около 170 000 ученици от 7, 8 и 12 клас и 30 000 учители се връщат днес в класните стаи. 


В "червената" София си се возят в метрото интимно близо. Дистанция? Какво е това? 

Те ще се слеят с близо 500 000-те деца в градините и ученици от 1-4 клас, които учат присъствено в училище от 4 януари. 

Образователният министър Красимир Вълчев съобщи вчера, че в МОН са подадени около 1400 заявления от родители, които искат децата им да учат от разстояние, като вероятно около 1000 от тях все още са актуални. Половината от тях са в начален етап. 

Всяко училище трябва да спазва противоепидемичните мерки, като в междучасията прозорците трябва да се отварят за проветряване, припомни той. За големите ученици от 5-12 клас маските са задължителни както по коридорите, така и в класните стаи (за малките ученици от 1- клас маските могат да се въведат по желание на училищните ръководства), като МОН препоръчва и почивка от носенето на маска - по време на часа за няколко минути: прозорците се отварят, маските се свалят. 

Министърът призна преди дни, че февруари и март ще бъдат трудни месеци, тъй като все още няма колективен ефект от имунизациите. Към момента 24% от учителите са заявили, че искат да се ваксинират, като според него този процент не е нисък и той ще се увеличава с времето. 

ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ОСТАНАЛИТЕ УЧЕНИЦИ 

"Не може да се даде отговор на въпроса кога всички ученици ще се завърнат заедно в клас. Това зависи от няколко величини, част от тях са неизвестни. Няма кой да прогнозира как ще се развие епидемичната обстановка. Искаме всичко да е наред, но трябва да сме отговорни", коментира зам. -просветният министър Таня Михайлова. Тя призна, че много трудно се намират доводи кои точно класове първи да се върнат в класните стаи. 

ЗА УДЪЛЖАВАНЕТО НА ГОДИНАТА 

За вероятно ново удължаване на учебната година министър Вълчев припомни, че тя вече е била удължена с три седмици за учениците от 1-3 клас и с две седмици за тези от 2-4 клас. Тези училища, които през декември са решили да не учат, а да имат проектни дейности, ще могат да се възползват от удължената учебна година и в края на юни да отучват. Останалите ще имат проектни дейности през юни, обясни той. По думите му за удължаване на годината през юли не може да се говори, защото тогава е твърде топло. Отучване ще има, но то ще е диференцирано и само за учениците, които имат образователни пропуски, както се случи и миналата година - тогава 40 хиляди ученици са наваксвали. 

ЗА ПО-РАННО ЗАПОЧВАНЕ НА ГОДИНАТА 

По повод предложението на шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева за по-ранно започване на учебната година - примерно на 10 септември вместо на 15 септември, министър Вълчев посочи, че засега не възнамерява да предлага такава промяна. За нея са нужни поправки в училищния закон за разлика от удължаването на годината, което може да се случи просто с една негова заповед. 

ЗА МАТУРИТЕ 

За пореден път образователният министър повтори, че не смята да предлага отмяна на традиционните изпити в края на различните етапи - 4, 7, 10 и 12 клас. Специално за националните външни оценявания след 4 и 10 клас той заяви, те не са задължителни и нищо няма да последва, ако даден ученик не се яви на тях. Ако иска да кандидатства обаче за друго училище, те са задължителни. Трябва да има съпоставимост на резултатите. 

ПРИТЕСНЕНИЯ 

Наред с радостта от връщането в клас обаче остават и притесненията на хиляди родители, които са против масовото завръщане. Пред дни няколко организации на учители и родители вече се обявиха против връщането на по-големите ученици в клас. 

"Считаме това решение за неприемливо, с оглед на вече установените случаи на заболели от т. нар. "британски щам" на COVID-19 в страната, както и нежеланието на част от родителите да тестват децата. Учениците трябва да останат в дистанционна форма на обучение за по-дълъг период от време, за да не се допуска отново широко и бързо разпространение на вируса сред населението", се казва в писмото на "Родители за безопасно образование", "Учители за безопасно образование" и "Science in the Crisis". 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар