Зимният сезон приключи предварително: Хотели в Банско масово затварят, отменени резервации,курортите празни

15 март 2020 07:43   9384 прочита


Хотели в Банско масово затварят заради обявеното извънредно положение в страната. Всички резервации от Израел, от където през последната година са повечето туристи, са отменени. В курорта все още има хотели, които работят, но се очаква скоро и те да затворят врати заради липса на посетители. В Пампорово ски-зоната и хотелите продължават да работят, но курортът на практика е почти празен. 

Въпреки че ски зоната в Банско работи, хотелиерите са категорични, че зимният сезон в курорта е приключил. Някои от големите хотели вече са затворили врати, очаква се до края на следващата седмица и много от по-малките да спрат да работят. 

Зорка Тумбакиева - секретар на Съюза на туристическия бизнес в Банско: Тези хотели, които имат така или иначе хора, които не могат да оставят на улицата, ще ги изхранят и ще ги държат в хотелите, докато им дойде време за полетите, докато им свърши ваканцията. Най-вероятно няма да има допълнителни резервации, така че върви към затваряне курорта. 

Басейните и СПА центровете в курорта са напълно затворени, туристите нямат достъп до тях. Който има желание обаче, масажи и други процедури ще бъдат изпълнявани в хотелските стаи. 

Всеки собственик ще решава каква организация да направи, така че да запази персонала си. Очакванията обаче са, че ще има масови съкращения в сектора. 

От Съюза на туристическия бизнес в Банско са категорични, че извънредното положение ще доведе до сериозни затруднения в сектора. Дори и държавата да окаже някаква помощ, то тя няма да бъде достатъчна, за да компенсира големите загуби, които вече понасят собствениците на хотели и заведения. 

В Пампорово ски-зоната и хотелите продължават да работят, но курортът на практика е почти празен. 

На обичайно пълния с хора ски-плац "Студенец" сега се срещат единични скиори. Заведенията тук са затворени. 

Малцината, които срещнахме по пистите, са запознати с извънредните мерки заради коронавируса. 

Христо Георгиев - турист: Всички мерки са взети, спазваме дистанция. 

И не се притеснявате? 

Христо Георгиев - турист: Е, притесняваме се естествено, но в крайна сметка живота трябва да продължава. 

Неделчо Панев - турист: Няма никакви проблеми. Аз съм спортист, така че - правилно хранене, като има и ракийка, походи, много имаме дистанция като караме ски, чист въздух. 

Повечето хора, направили предварителни резервации, обаче не мислят така. И ги отказват. 

Пантелей Мемцов - председател на Регионална туристическа асоциация "Родопи": Отказите действително са масови и не само на Пампорово, в цялата страна, в целия туристически бранш има проблем с разпространението на коронавируса. 

Загубите от отказани резервации за ски-ваканции, бели и зелени училища и предстоящите Великденски празници в Пампорово, вече се изчисляват на стотици хиляди левове. От бранша прогнозират фалити на хотели, ако държавата не намери вариант да помогне. /БНТ/

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар