Ќовините на югозападна Ѕългари€
«авръщането! ∆енствени обувки с котешки ток хит на 2018  —узанита мила коли и помпала гуми, за да събере пари за клипа си ¬нимание родители: √ерманската полици€ разпространи апел с ужас€ващи снимки на дете, вид€но в детско...
   –егистрац舫абравена парола

¬ажно за бизнеса! ћалки и средни предпри€ти€ могат да се възползват от 50 хил. лв. безвъзмездно финансиране за излизане на фондовата борса


13 юли 2018 12:43   7595 прочитаћалки и средни предпри€ти€ могат да се възползват от 50 хил. лв. безвъзмездно финансиране за излизане на фондовата борса. ќфициални€ старт на инициативата бе даден днес от заместник-министърът на икономиката јлександър ћанолев, председател€т на  омиси€та по енергетика в Ќ— ƒел€н ƒобрев, заместник-председател€т на —ъвета на директорите на Ѕългарска фондова борса ¬асил √олемански и заместник-изпълнителни€т директор на »зпълнителна агенци€ за насърчаване на малките и средни предпри€ти€ јлександър ћинев.

„ќт днес на сайта на агенци€та е публикувана подробна информаци€ за схемата, за да могат компаниите да се запозна€т с т€х, а от септември започва и физическото подаване на проектите“, съобщи зам.-министър ћанолев. ѕо думите му финансирането по схемата ще се осъществ€ва посредством предостав€нето на ваучери на стойност 50 000 лева, а подобна инициатива се реализира за първи път в страната. „«а успешна емиси€ ще се счита набирането на капитал, равен на или по-гол€м от 500 000 лв., или стойността на десетократни€ размер на ваучера“, об€сни јлександър ћанолев и допълни, че се очаква да се реализират 15 млн. лв. инвестиции в български малки и средни предпри€ти€ в резултат от схемата, или активиране на 10 пъти повече средства от вложени€ публичен ресурс.

"ѕрез последните години имаме средно по една нова компани€ на година, ко€то излиза на борсата. „рез тази програма, само с първоначални€ ѝ бюджет, поне 32 компании ще изл€зат на борсата. “ака че нейни€т ефект ще е осезаем за капиталови€ пазар в Ѕългари€, а ние не тр€бва да губим време за неговото развитие“, отбел€за председател€т на енергийната комиси€ в Ќ— ƒел€н ƒобрев.

„81% от публичните компании на Ѕ‘Ѕ са малки и средни фирми. ”беден съм, че тази ваучерна схема ще стимулира още повече такива компании да набират капитал през борсата, за да инвестират в своето развитие и растеж“, коментира ¬асил √олемански.

ќбщи€т индикативен бюджет на ваучерната схема за предостав€не на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари възлиза на 3 911 660 лева (2 000 000 евро), като с днешното събитие стартира изпълнението на проект на стойност 1,6 млн. лв. Ќа този етап целта е да се започне с първите предпри€ти€, които да емитират ценни книжа и съответно ваучерите им да бъдат изплатени и след това има готовност да се подпише втори договор за използването на ц€лата предвидена сума. Ѕюджетът е осигурен по ќперативна програма „»новации и конкурентоспособност“.

‘инансирането по схемата ще се осъществ€ва посредством предостав€нето на ваучери на стойност 50 хил. лева, като бенефициент ще бъде »зпълнителната агенци€ за насърчаване на малките и средни предпри€ти€ (»јЌћ—ѕ). “€ ще администрира процеса и ще набира за€влени€ за получаване на ваучер. ¬аучерът ще е с валидност 9 месеца като през този период компаниите тр€бва да получат одобрение на инвестиционни€ проспект за емитиране на ценни книжа от  ‘Ќ и да об€в€т, и да осъществ€т успешна емиси€ за набиране на капитал (първично публично предлагане), чрез фондовата борса или чрез метода букбилдинг. ¬аучерът ще се изплаща на инвестиционни€ посредник при осъществена успешна емиси€. ќт днес стартира изпълнението на проекта като вече е публикувана подробна информаци€ по процедурата на сайта на »јЌћ—ѕ, а през септември ще започне и физическото приемане на проектните предложени€.

ќще за: предпри€ти€  програма  борса ќще от: Ѕизнес

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.