Със 100 000 лв. по-евтино купихме на борсата обратно градския плаж, гражданите трябва да кажат дали са съгласни да изтеглим 7,5 млн.

23 април 2010 00:18   5226 прочита
П. Паунов
П. Паунов


П. Паунов

Кметът П. Паунов

Община Кюстендил е собственик на градския плаж, съобщи вчера кюстендилският градоначалник Петър Паунов и обясни: Преди два дни подписахме сделката с “БенчМарк фонд имоти” и започваме да работим.

Цената на сделката е 630 000 лева, или със 100 000 лв. по-малко, отколкото платиха от фонда преди четири години за имота, уточни Паунов.

Официалното съобщение за сделката е на Българската фондова борса - София и според него “БенчМарк фонд имоти” е продал право на строеж върху УПИ в град Кюстендил, на ул. “Раковски” 46, с площ 33 696 кв. м. Правото на строеж е за изграждане на хотелска част, развлекателен и конферентен център и открит развлекателен комплекс с обща разгъната застроена площ от 29 630 кв. м.

Парцелът бе общински, а дружеството придоби правото на строеж през лятото на 2006 г.

През пролетта на 2009 г. “БенчМарк фонд имоти” организира търг за продажба на правото на строеж с начална цена от 1,25 млн. лв., но кандидат-купувачи не се явиха.

Според годишния доклад за дейността на фирмата през 2009 г. в правото на строеж са вложени 950 хил. лв., а текущата стойност на проекта е 935 хил. лв.

За последните 12 месеца акциите на “БенчМарк фонд имоти” поевтиняха с 15,89% до 0,36 лв. за акция и 8,4 млн. лв. пазарна капитализация.

Плажът е част от мащабен проект за изграждането на модерен здравен център в Кюстендил, който ще бъде разположен на няколко места.

В края на месеца в общината ще бъде проведено публично обсъждане на намеренията за изграждането на здравния център, тъй като ще трябва да се изтегли облигационен заем в размер на 7,5 милиона евро.

Със средствата от заема се предвижда да се финансира осъществяването на проект “Изграждане, реконструкция и основен ремонт” на медико-балнеологичен комплекс “Св. Иван Рилски”, включващ Център за долекуване, продължително лечение и рехабилитация, Център за долекуване на инсултно болни, хотел “Кюстендил”, Лечебен плажен и спортен център и Рекреационен център.

Предварителната стойност на проекта е около 7 500 000 евро. Максимално допустимият размер на лихвения процент е 6, 5%. Срокът за изплащане на облигационния заем се предвижда да бъде 10 години. Заемът ще бъде обезпечен с бъдещи собствени приходи на община Кюстендил от медико-балнеологичния комплекс.


Още за: П. Паунов   плаж   сделка   Още от: Бизнес

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар