Семейни и апартхотели остават без заведения

22 март 2024 14:55   9328 прочита


Отпада изискването семейните и апартхотелите да разполагат задължително със заведение за хранене и развлечение. Това предвиждат промени в Закона за туризма, качени за обществено обсъждане. Промяната се налага заради спецификата на обекта и се предоставя възможност на хотелиера да може сам да преценява необходимостта от наличието на заведение за хранене и развлечение, като по този начин се облекчават малките и средни предприятия, които основно извършват дейност в този вид обекти. 

С оглед динамичното развитие на туризма като отрасъл е предложена промяна в класификацията на типовете и видовете места за настаняване и заведения за хранене и развлечения и тяхното редуциране. Сега те са детайлно изброени и прекомерно дефинирани, което прави по-трудна евентуалната им промяна при желание от страна на хотелиерите и ресторантьорите да се променят според пазарното търсене и тенденции. По-конкретно, отпада понятието „типове“ – при местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения и се редуцират видовете. Отменя се разпоредбата, която определя хотелите според периода на експлоатация, териториалното разположение и предназначението и функциите им. 

Видовете заведения за хранене и развлечения се редуцират от 31 само на 10 основни вида: 

1. ресторант - „една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди"; 
2. механа - "една звезда", "две звезди", "три звезди" или "четири звезди"; 

Biss. bg 
Белята: Вече сме с най-висок корпоративен данък в Европа 
3. бистро - „една звезда", "две звезди" или "три звезди"; 
4. закусвалня - „една звезда", "две звезди" или "три звезди"; 
5. заведение за бързо хранене - „една звезда", "две звезди" или "три звезди"; 
6. сладкарница - "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди"; 
7. кафене - „една звезда", "две звезди" и "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди"; 
8. бар - "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди"; 
9. дискотека - "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди"; 
10. питейно заведение (винарна, бирария) - "една звезда", "две звезди", "три звезди", "четири звезди" или "пет звезди". “ 
istock 
istock 
Предвид, че се редуцират видовете места за настаняване се допълва изискването към наименованието да се добави и „вид“. Това обстоятелство дава право на хотелиерите да използват абревиатурата „СПА“ и съответно обозначенията балнеолечебен (медикъл СПА), уелнес и талосатерапия. По този начин лицата ще имат свобода да рекламират обектите като балнеолечебен (медикъл СПА), СПА, уелнес и талосатерапевтичен хотел, ако към него има прилежащ сертифициран център. 

Намален e капацитетът на всички заведения за хранене и развлечения, неподлежащи на категоризиране, от 12 места на 10 места, като по този начин се цели равнопоставеност за всички обекти, стимулиране развитието на малки и средни предприятия, както и е съобразено с предложената промяна на видовете заведения за хранене и развлечения. 

Airbnb забрани на домакините да поставят камери в имотите 

С промените е предвидена възможност за регистриране на места за настаняване от клас „В“ и в ателиета в жилищни сгради, които се предоставят на туристи за нощувка. В тази връзка, са допълнени и конкретизирани дефинициите за „стаи за гости“ и „апартаменти за гости“ в ДР. 

Съкращава се срокът от 6 месеца на 3 месеца при отказ от категоризация, след който заявителят да има право да подаде ново заявлениее. Предлаганата мярка е с цел да не се ограничава бизнеса да извършва хотелиерска или ресторантьорска дейност след отстраняване на несъответствията. От практиката е установено, че заложеният 6-месечен срок е твърде дълъг и създава ограничения за бизнеса да упражнява туристическа дейност, посочват в мотивите от Министерство на туризма. 
 
Предвидена е съществена промяна за облекчaване на туристическия бизнес от гледна точка на оптимизиране на срокове, документи и такси за хотелиерите и ресторантьорите. Предлага се при настъпила промяна в лицето, извършващо дейност в обекта, тя да се извършва чрез процедура за промяна в обстоятелствата, а не с нова процедура по общия ред по ЗТ, както е сега, припомня Pariteni. bg. 

Въпросната процедурата ще се осъществява само по документи и няма да се извършват проверки на място в обектите за удостоверяване на съответствие за вида и категорията, предвид на това, че за тези обекти вече е констатирано съответствие при първоначалната категоризация на обекта и е издадено удостоверение с 5-годишен срок на действие. 


Още за: заведения   хотели   Още от: Бизнес

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар