С 27 гласа “за” съветниците гласуваха община Кюстендил да вземе 7 500 000 евро заем чрез емитиране на акции по 1000 евро

28 май 2010 00:18   3584 прочита

Местни депутати от ГЕРБ против мегапроекта за възраждане на областен център

Облигационен заем на стойност 7 500 000 евро да вземе община Кюстендил за изграждането на евопейския здравен център “Св. Иван Рилски”, решиха на редовната сесия на местния парламент съветниците. Решението под каква форма да бъде взет кредитът събра 27 гласа "за" и трима "въздържал се" в полза на емитирането на 7500 облигации по 1000 евро всяка. Другото предложение на експертите - банков кредит, който да се връща през следващите 12 години, бе отхвърлено.

"Въздържал се" гласуваха съветниците от ГЕРБ Любомир Кирилов, управител на фирма "Еколеспроект", секретарят на областната администрация Борислав Георгиев и доктор Здравко Георгиев. Останали парламентаристи единодушно подкрепиха предложението на градоначалника Петър Паунов.

Строителството ще върне Кюстендил на картата на туристическите центрове в Европа, казаха от групата на червените в Общинския съвет.

Предложенията, подготвени от Общинската администрация, бяха разгледани от всички комисии в местния парламент, като на заседанията присъстваха и зам. кметовете Надя Каратова, Виктор Янев и специалистите от фирмата, разработила двата проекта, обясни председателят на ОбС Васил Иванов.

Единствената комисия, която не е подкрепила бъдещия медико-балнеологичен център, е за регионално развитие, инвестиции, евроинтеграция, еврофондове и околна среда, с председател Любомир Кирилов.

Сред другите интересни точки в дневния ред на ОбС - Кюстендил е решението, с което местният парламент подкрепи проекта, разработен от администрацията на кмета Петър Паунов за ремонт на спортната база на стадион "Осогово" в Кюстендил, за който се кандидатства пред Министерството на младежта и спорта. За целта са нужни над 1.5 милиона лева за реконструкция и модернизация на сега съществуващата спортна база, оказала се притегателно място за много от футболните отбори на Югозапада, които предпочетоха през последната година да играят изнесените си мачове в Кюстендил заради перфектния терен.

Заради дългия дневен ред настоящият председател на ОбС Васил Иванов остава на поста си още месец.


Още за: община   заем   център   Още от: Бизнес

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар