Край Дупница: Заработи най-голямата фотоволтаична електроцентрала в България

23 юни 2023 09:07   24976 прочита


С инсталирана мощност от 123 МВ ФЕЦ "Верила" ще осигурява в следващите десет години зелена енергия за телекома "Йеттел" и компанията, управляваща мрежата му – ЦЕТИН, достатъчна за обезпечи съответно 80 и 86 на сто от нуждите от ток на двете компании. Договорът за това бе подписан през март между тях и търговеца на ток "Електрохолд Трейд", който е част от едноименната група, сред чиято собственост е и новата слънчева мощност. 

Инвестицията във ФЕЦ "Верила" е малко над 200 млн. лв., осигурени от "Електрохолд" и българската Банка ДСК и немската "Варенголд Банк" (Varengold Bank), в която акционер е мажоритарния собственик на "Еврохолд" Асен Христов. 

Централата е притежание на компанията "Белозем солар парк", сред чиито собственици са и мажоритарните акционери в "Еврохолд". Главен изпълнител на инсталацията е българо-германската SUNOTEC – един от лидерите в Европа в изграждането на фотоволтаични централи. 

Мощността е разположена върху над 1300 дка от южния склон на планина Верила планина на 700-1000 м. надморска височина на неравен терен със стръмни склонове, което превръща проекта в един от най-предизвикателните и атрактивните в Европа, посочиха от компанията. 

Над 220 хил. соларни панела и повече от 4240 т стоманена конструкция са използвани за инсталацията. През дните с интензивно слънчево греене централата ще произвежда 
електричество, което може да захрани области като Кюстендил и Благоевград. 

Инсталираната мощност на фотоволтаичния парк съставлява 7%* от общия капацитет на 
изградените до момента мощности в този сегмент в страната. Екип от над 200 експерти е участвам в строежа на централата, започнал през септември 2022 г. 

"ФЕЦ Верила е голяма зелена стъпка в прехода на България и Европа към чиста енергия 
от възобновяеми източници. Стратегията на компанията като един от водещите доставчици на пазара е да предложи зелени и устойчиви във времето решения за своите клиенти. Електрохолд има екип от професионалисти с опит в енергийния мениджмънт и необходимата инфраструктура, за да разшири присъствието си във ВЕИ сектора в близкото бъдеще", заяви Карел Крал, главен изпълнителен директор на "Електрохолд" при откриването на парка.,предава mediapool 

Карел Крал се подписва върху един от соларните панели, сн. "Електрохолд" 

"Този проект е част от стратегията ни за развитие, която предвижда изграждане на 
вертикално интегриран бизнес модел, включващ производство, разпределение, 
доставка и продажба на зелена електроенергия. Ние вече мислим за следващите 
стъпки – разширяване на ВЕИ мощностите и прилагането на най-добрата форма на 
съхранение на произведената зелена енергия", допълни Кирил Бошов, председател на 
Управителния съвет на "Еврохолд" и председател на Надзорния съвет на "Електрохолд 
Продажби". 

По думите му до края на настоящата година възобновяемите енергийни мощности на групата може да надхвърлят 500 МВ. 

"Гордеем се, че имаме ключов принос за зеления енергиен микс на България чрез изграждането на соларни централи като "Верила", каза Калоян Величков, основател и главен изпълнителен директор на SUNOTEC. 

На официално събитие по случай откриването на ФЕЦ "Верила" присъстваха евродепутатът Цветелина Пенкова, член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски и кметът на Дупница Методи Чимев, както и други официални гости и представители на бизнеса. Министърът на енергетиката Румен Радев изпрати поздравително писмо. 

 
 


Още за: Дупница   парк   Още от: Бизнес

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар