Бившите казарми в Кюстендил стават модерен балнеоложки комплекс

30 декември 2019 10:28   6545 прочита


Бившите казарми в Кюстендил ще се превърнат в модерен балнеоложки и спортен комплекс, като инвестицията е за около 60 млн. лв., обяви областният управител на Кюстендилско Виктор Янев. По негови думи вече има разработен проект, като инвеститорският интерес е от страна на братя Бобокови,пише Монитор. Дружество иска да изгради мултифункционален спортно-туристически и балнеоложки комплекс.

Първо обаче имотът трябва да стане общински. Все още е на Министерството на отбраната. „За да предоставим държавен имот на една община, това изисква определени изисквания, както и изготвен проект. Инвеститорите поискаха гаранции за заема от Българската банка за развитие. Заемът, който се отпуска е в рамките до 10 години.

В момента държавата не може да даде гаранция за такъв голям кредит за повече от 10 години, така, че се търсят други странични начини за инвестиция на този изпълнител, който не е се отказал от изпълнението на проекта.

Надявам се през 2020 г. да започне реализацията на този проект“, заяви областният управител Виктор Янев. От години бившите казарми се рушат, оградите падат, поделението е обрасло с дървета и храсталак. Ежедневно покрай тях преминават десетки ученици, на които им се налага да претичват през улицата заради постоянно падащите тухли. „Тротоарите на две училища граничат с бившите казарми. Лятото за малко да затрупа децата от ПМГ. Същото е положението и откъм Езиковата гимназия. Докога трябва да се чака, трябва ли да стане някоя трагедия“, гневяха се кюстендилци. Преди няколко години военното ведомство обяви начална цена от 8 милиона и половина за обособени пет имота. Най-големият е с площ от над 39 декара и с 12 сгради. Тогава купувачи не се явиха нито на първото, нито на второто наддаване.


Още за: казарми   ниво   комплекс   Още от: Бизнес

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар