30 фирми в Пиринско сред първите одобрени за финансиране за преодоляване на последствията от пандемията

03 юли 2020 11:34   8943 прочита


Проектите на 30 фирми от Благоевградска област на обща стойност 263 259 лв. са одобрени до момента за финансиране по процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“, финансирана по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност.

Това съобщават от Областен информационен център – Благоевград. Кандидатстването по процедурата стартира на 14 май тази година и приключи месец по-късно. Подадените общо 27 619 проектни предложения от цялата страна се оценяват поетапно. 30-те местните фирми, които до момента са с одобрени проекти, са базирани в различни населени места на региона. 21 от тях са със седалище в Благоевград, 4 в Гоце Делчев, по 2 в общините Сандански и Банско, и една в община Белица. Финансирането, което одобрените проекти ще получат, е 100% БФП.

Първите договори за изпълнение на проектите са подписана през месец юни 2020 г. Сред благоевградските микро и малки предприятия, които към момента попадат в списъка на одобрените, са фирми от строителния и транспортния браншове, за доставка и търговия със спортни стоки, почистващи и хигиенни материали, счетоводни къщи и одиторски фирми, производствени предприятия и рекламни агенции. Одобрен за финансиране е и проект на Парка за танцуващи мечки край Белица.

С право на безвъзмездна финансова помощ по процедурата са предприятия с персонал до 50 души, които са регистрирали поне 20% спад в своя оборот за април 2020 г. спрямо средномесечния за 2019 г. Минималният размер на финансиране за един проект е 3000 лв., а максималният - до 10 000 лв. С одобрените по проектите средства бизнесът ще може да покрие най-неотложните си нужди за наем, консумативи, суровини, заплати и други оборотни средства, допълват от ОИЦ - Благоевград.

М. Иванов


Още за: фирми   Пиринско   пандемия   Още от: Бизнес

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар