Николай Шушков: Ще направя задълбочен анализ на всички задължения и заеми на общината

14 октомври 2023 22:48   3812 прочита


С тревога за състоянието и бъдещето на Благоевград протече градивната среща на независимия кандидат за кмет Николай Шушков (номер 74 в бюлетината) с актива на БСП в града. Партийната листа за общински съветници подкрепя Шушков за кмет, както и неговата програма за развитие на града „Мисия Благоевград“.

С увереност в изборната победа местните леви активисти начертаха мерки за решаването на редица належащи проблеми в общината. Сред тях нуждата от изграждане на работеща икономика и разкриване на нови високотехнологични работни места, по-високи доходи, развитие на малкия и среден бизнес, промяна на  градската среда, качествени общински услуги, открито и прозрачно управление.

„Обезпокоителна е голямата задлъжнялост на общината, това е тежко наследство, както за бъдещия кмет, така и за всички нас. Ще направя задълбочен анализ на задълженията и заемите на общината; ще предприема мерки за намаляване на финансовия дефицит, който вече застрашава нейната финансова стабилност. Ще работя за по-благоприятни условия и данъчна среда, които да стимулират бизнеса. И пак да кажа -   няма да увеличавам местните данъци и такси, а ще ги управлявам по-ефективно“, каза Николай Шушков.

Той е убеден, че общинската администрация се нуждае от преглед на структурата, числеността и  ефективността, защото тя работи за просперитета на хората и града. Шушков отново повтори ангажимента си да не извършва нито едно политическо назначение или уволнение в администрацията, а да разчита само на подготвени и квалифицирани хора, минали през конкурс. 

Що се отнася до имота на бившата казарма, Шушков внесе подробни разяснения: „Много се спекулира, че като областен управител съм искал едва ли не да отнема имота от общината. А истината е, че местната управа лиши града ни от модерна конгресна и културна инфраструктура, чрез която Благоевград да се позиционира като съвременна дестинация и това да носи приходи в бюджета на общината и доходи за заетите в културно-конгресния туризъм. През 2016 г. е взето доброто решение за Благоевград МС да предостави на общината безвъзмездно близо 62 дка от площта на военното поделението за изграждането на Интер Експо център, изложбена зала и музей.

Това трябваше да стане за 5 години. Има няколко папки с проверки от държавния строителен контрол и всяка втора констатация там е свързана с незаконни действия. Илко Стоянов, след като поема кметската власт, пише до МС, че  общината нищо не е изпълнила, че е във финансов колапс и моли МС да удължи срока за проекта. А това е невъзможно, защото законът не го позволява. По - късно  са извършени и незаконосъобразни строителни действия на този терен. Пропусната  е прекрасна възможност нашият град“, поясни Шушков.

Той засегна и проблема с безразборното застрояване на земеделските имоти около Благоевград. „Като кмет ще стъпя на Общия устройствен план и ще започнем неговата промяна. Това е свързано и с идеята за създаване на нова индустриална зона – една или две, които неминуемо ще стъпят на земеделски земи. Ще трябва да се извърви нелекия път на променя статута на тези терени, а не както сега пасище е обявено за индустриална зона. Това е пиарски трик, но не решава въпроса с инвеститорите и новите работни места. Има и законодателни проблеми при преподреждането на  земеделските земи, които трябва да реши Народното събрание“, обясни Шушков.  

Той благодари за подкрепата на актива на БСП, на всички хора  с леви идеи и призова за подкрепа и на листата за Общински съветници на БСП. „Вашето доверие ме задължава да дам всичко от себе си за победата“, каза Шушков. 

Той обяви, че от началото на предизборната кампания неговият предизборен щаб води регистър с идеи и предложения на жителите на общината, които в последствие ще залегнат и в управленската му програма. До момента са събрани повече от 500 конкретни проблема и предложения за решения от всички области на живота в Благоевград.

Предизборна публикация.купуването и продаването на гласове е престъпление

0 коментара