2595-ма зрелостници от Благоевградска област се явиха на матури по български език, утре е втория държавен зрелостен изпит

22 май 2019 11:58   5716 прочита


52 650 зрелостници от цялата страна се явиха на държавен зрелостен изпит по български език и литература вчера. В Благоевградска област на матура са допуснати 2663 ученици, като 68 от тях не са се явили. Така до матурите стигат 2595 зрелостници, които през изминалия ден трябваше да отговорят на 41 въпроса и да напишат есе или интерпретативно съчинени по темата „Реалност и измислица“ по разказа „Косачи“ от Елин Пелин.

Зрелостниците бяха разпределени в 36 образователни институции на територията на областта. Задачите, по които трябваше да работят бяха разделени в три модула, като за първите два имаха по 60 минути, а за третият 120 минути. Началник – отдел „Инспектиране и организационно- методическа дейност“ към Регионално управление на образованието Методи Попов уточни, че по време на провеждането на матурата не е имало сериозни нарушения.

Обстановката е била спокойна, проведени са проверки на място, използвана е и система за видеонаблюдение. „ Предадохме общо 2594 изпитни работи, една бе анулирана, поради използване на непозволени технически средства“, обясни още Методи Попов. Той поясни, че самото оценяване ще започне на 27 май. Има ситуирани оценителски центрове в Благоевград, Гоце Делчев и Петрич.

„При една създадена организация при РУО и директорите на училищата, оценители, проверителите, които са обучени и сертифицирани в електронна среда ще извършват проверката, независимо един от друг. Гарантирана е прозрачност и в същото време сигурност за оценяването и безпристрастност. Дистанционно и независимо един от друг ще оценяват оценителите, те няма да виждат и знаят какво се случва от другия оценител“, каза още Методи Попов.

Цвети Иванова


Още за: зрелостници   изпит   език   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар