Зърнопроизводителят П. Стоименов от Симитли пред комисията по ревизия: Имам данни за корупция, палеха ни, рекетираха ни ... 

11.05.2021 08:10   27822 прочитаВтори бизнесмен влезе в парламентарната комисия по ревизия със сигнал срещу Иван Ангелов - "Пилето". Той обвини собственика на фирма "Градус" в рекет и заплахи. Свидетелелят  е бизнесмена Павел Стоименов от Симитли. 

Вторият свидетел е Павел Стоименов - едър зърнопроизводител и зеленчукопроизводител, собственик на фирмата АГРО-БЕЛ 2001” ЕООД. 

Картелът Г-8 

Павел Стоименов съобщи, че е бил заплашван и изнудван от картелна група, свързана с Иван Ангелов, действаща в Стара Загора. 

Той твърди, че тази група е отнела фирмата му и е поръчала опожаряване на офиси, както и къщата на негов служител. 

Запалени офиси, два пъти опожарявана къща на служителка на фирмата му в Бело Поле, както и принуда да плаща занижена рента. 

Стоименов е решил да продаде земите си след посещения от свързани с Ангелов хора. Митьо Митев от село Бело Поле - изпратен от Ангелов, е заплашил Стоименов с думите "Бате Иван ще дойде". Човек, "собственик на ТЕЦ-ове", също е предложил да изкупи земите му на цена от 600 лв. на декар, която е много по-ниска от пазарната., 

"През 2014 г. тази група по електронен път ми открадна фирмата. Не можех да платя заплати... ", твърди Стоименов. Той съобщи още, че му е била отнета и земеделска земя в област Шумен. 

Стоименов каза, че има и други откраднати фирми в полза на Иван Ангелов "Пилето". 

"Може би и в моята кражба участваше Ангелов, защото в другата учасваше явно", каза Стоименов и спомена като жертва италианеца Фабрицио, който бил най-добрия производител на домати. 

Според свидетеля влиянието на Иван Ангелов в Стара Загора се дължи близостта му с Бойко Борисов: 

"Ангелов е и на входа, и на изхода там. Той определя и цената на зърното, и рентите... В Южна България държат хората в зависимост. " 

"Поземлена комисия, БАБХ и всички са тяхна собственост (на Ангелов и свързаните с него фирми) ", заяви още той. 

Бизнесменът твърди, че въпросните фирми в Стара Загора образуват картел, известен като Г-8. 

Норките 

Иван Ангелов е собственик на единствената в страната ферма за норки. "Ако беше една обикновена фирма, тя щеше да бъде затворена. Сбърках, дори нямаше да бъде разрешено отварянето ѝ", заяви Петя Алтимирска - председател на Националната гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България, пише OFF news. Сигналът е по повод думите на свидетеля Илчовски, който в петък заяви, че "Господин Ангелов, без знанието на собственика на една мина на Христо Ковачки, доколкото ми каза, е загробил норки". 

През 2018 г. фирмата отчита оборот за 3000 лв, а според международните агенции от България са изнесени стоки за 11 млн. лв., заяви още Алтимирска. 

Въпросната фирма е със 128 хил. животни и тя е монополист. В България има и втора, но тя е много по-малка - 1000 животни, твърди тя. 

За връзката между норките и Иван Ангелов тя заяви: "15 тона на ден са отпадъците от птицепроизводството, които норките, които са хищни животни, изяждат. Нещата са много навързани." 

Изслушването в точка "разни" 

Гласуването за изслушване на Стоименов предизвика остра реакция на ГЕРБ. Дани Каназирева обвини Мая Манолова, че е некоректна и взима сама решения "кой да очерни". По този начин беше направен още един опит за забавяне на изслушването на Павел Стоименов. 

Беше предложено изслушване по сигнал за машинния вот, загробените норки, сигнал на бившия евродепутат Бареков, както и сигнала на бизнесмена. 

Павел Стоименов взе думата, още преди да е гласувано изслушването му. 

През това време Бареков изчезна, а сигналите му така и не бяха представени. 

ГЕРБ и Бареков в опит да забавят изслушването 

Депутатите от ГЕРБ и Бареков опитаха да забавят разглеждането на сигнали в точка разни - именно тогава беше предвидено изслушването на втория бизнесмен. 

Николай Бареков обвини комисията, че не работи открито, защото не се знаело кой е издал пропуска на бизнесмена. Тома Биков от ГЕРБ пък видя проблем с пропуска на Илчовски миналата седмица, за който също не се знаело как и от кого е издаден. 

В странен монолог Бареков обвини още Манолова и комисията в цензура. 

Последваха викове от страна на депутатите от ГЕРБ, а междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова избяга. Това се случи на фона на предстоящото обсъждане на темата "Саниране". 

В полемиката за издаването на пропуски влезе и журналистката Беновска. 

Беновска в главната роля 

След като стана ясно, че пред зала "Запад" на НС чака втори бизнесмен, повечето медии излязоха отвън. Там Беновска нападна неизвестния все още бизнесмен с въпроси дали познава Манолова, как се казва и как му е бил издаден пропускът за достъп. 

Той отрече да познава председателя на парламентарната комисия по ревизията Мая Манолова, както и че има бизнес в различни сектори, но ще се представи в залата. 

Беновска стана още по-настъпателна и всячески се опита да се "запознае" с неизвестния бизнесмен. Тя пробава да саботира изслушването му с постоянно включен микрофон. Манолова се опита да ѝ отнеме думата и да я принуди да го изключи, на което Беновска отговори с репликата: "Вие не стоите над медиите". 

Когато започна изслушването на Стоименов, Беновска се държеше все едно е член на комисията и всячески се опитваше да прекъсне задаването на въпроси по същество. 

Struma.com припомня, че преди години някой бе откраднал виртуално цялата фирма на братята Николай и Павел Стоименови, цялото имущество за милиони. Стоименови имат сериозна база в Симили и са сред най-мощните бизнесмени в областта.