Закъсняла реакция: Свикват кризисен щаб заради бума на КОВИД 19 в областния център, местната власт се сети, че вирус има и той "коси" най-много в Благоевград 

15.10.2020 14:42   19488 прочитаС 25% са се увеличили настанените в болница в коронавирус на територията на Благоевград. Огнище на Ковид 19 бе установено, както съобщихме вчера в ансамбъл Пирин. От първите изследвани 35 артисти, 17 са с положителни тестове за вируса, взети са проби на още 30 човека и днес се очакват резултатите.

Това съобщи днес на пресконференция кметът Румен Томов, който заяви, че утре свиква кризисния щаб, за да се набележат мерки за борба с вируса, който се настани трайно в Благоевград и градът е сред най-засегнатите в страната. Страшната препоръка, която направи здравният министър да се избягва пътуването и влизането в Благоевград буквално предизвика вълна от негодувание сред хотелиери, ресторантьори и търговци. Това означава масови фалити и страшна криза в бранша.

Ежедневно отчитаме ръст на заболелите в Благоевград. И основната причина за бързото разпространение на болестта, освен в липсата на дисциплина у гражданите и спазването на мерките, е и в неадекватните и закъснели действия на местната власт. Вирусът пълзеше страховито и преди няколко месеца, но лично кметът Румен Томов заяви пред журналисти, че ситуацията не е чак толкова страшна. 

"Аз съм го прекарал това чудо", каза градоначалникът, неглижирайки коронавируса ,докато България и светът се гърчеха от ужас ,заради прогнозите за рзпространението му. А после анализаторът, инженер Румен Томов,  посочи, че по негови изчисления ще се разболеят едва около 4000 души в страната.. от които 200 ще са в по- тежко състояние / в действителност болните са много  повече ,броят на починалите расте ежедневно, а тежките случаи са хиляди ... . 

Сметките и изчисленията на инж. Томов  излязоха опасно криви и в момента градът, който той ръководи пламна, болниците са пълни, лекарите са болни, а хората и тяхното здраве силно застрашено. Пълно безхаберие до момента по отношение на вируса . Какво направиха общинарите?! Скандализираха и   оспорваха резултатите от тестовете на националната референтна лаборатория и на РЗИ, с цел разчистване на лични сметки между опоненти в общинска администрация, правиха собствени изследвания, ангажираха частни лаборатории, с които да докажат, че вирус няма, и че РЗИ не дава обективни резултати от взетите проби.

И по отношение на ансамбъл "Пирин" е така , изследванията се правят не в националната референта лаборатория,а в частни такива. Оказа се обаче, че местната здравна инспекция е била права и в предупрежденията си и в резултатите от направените тестове.

Колко маски раздадоха от община Благоевград, колко дезинфектанти купиха, колко пъти дезинфекцираха града, така както се прави по другите общини в страната, в които националната система отчита или липса на болни, или епизодични прояви на вируса?

Каква помощ потърси местното ръководство от държавата във връзка с големия брой заболели, кметът отчете,че е получил няколко литра спирт, ами "бебето не го вземат на ръце,ако не ревне" ,казали са хората, като не търсят,или не знаят къде да потърсят  помощ  ,няма да получат .

Предишните управници на Благоевград  пътека  бяха направили до министерства,за да осигуряват пари за областния център. Днес 100 хиляден Благоевград се нарежда на челно място по броя на болните, заедно с милионна София, а управата отчита,че пари няма и държавата не помага. 

Местната власт разчита на РЗИ да поема отговорности за случващото се, чийто екипи  отговарят за целия регион и в тези условия работиха неуморно. И  докато хората им се поболяваха, общинарите в Благоевград не вярваха, че вирус има. Утре свикват кризисния щаб, след дъжд качулка.

Не очакваме да вземат адекватни  мерки, с които да спрат лавината. Дано поне хората се погрижат за себе си и се пазят, иначе ще продължаваме да оглавяваме черната класация на най-мното болни и най-много починали на територията на страната.

П. Костадинов