Високо напрежение! Токов удар! Кметове в Югозапада в паника! Ако не получим компенсации от държавата, гасим осветлението, общините фалират! Ситуацията е критична... 

26.01.2022 10:46   31364 прочитаНовите цени на тока, показани с декемврийските сметки на общините, хвърлиха в паника кметовете в Югозапада Пръв нададе вой кметът на Кюстендил П. Паунов, който обяви, че със сметка от 142 000 лева за декември община Кюстендил е изправена пред вероятността да обяви режим на тока и гаси уличното осветление" Кошмарно е положението и с тока, и с газта.

През ноември сметките дойдоха с 250% увеличение спрямо същия месец на предходната година, през декември – с 600% нагоре. На практика, това, което сме плащали за цяла година, дойде като сметка за декември. Преди време сме плащали толкова за цяла година, заяви кметът Паунов, който получи подкрепа и от кметовете на Пиринско, които също изпаднаха в шок от новите цени.

Над 60 хиляди е декемврийската сметка в община Кресна " Ако не получим компенсации, фалираме, това заяви кметът Николай Георгиев. "Сумите са непосилни, нямаме бюджет за такова драстично увеличение на ел. енергията, допълни той. 
"Община Симитли все още плаща по стари цени, тъй като договорът ни с ЧЕЗ е с фиксирани такива, обаче през март той изтича и тогава ще стане страшно, ще освободя администрацията да си работи от вкъщище въведем режим на тока, ще спра осветлението, ще затворим детски градини и нека да дойде да се оправя в тъмницата, който иска, това пък каза кметът на Симитли Апостол Апостолов.

В очакване на новите цени е и кметът на Разлог Красимир Герчев. За декември сметката за ток при тях около 42 000 лева, но по все още недоизчислени цени, той очаква сметката да скочи двойно. "Ако не получим помощ от държавата, обречени сме, каза Кр. Герчев пред Struma. com. 160 000 лева е сметката за ток за декември на община Сандански, това съобщи кметът Атанас Стоянов, който засега не придвижда някакви тежки мерки, но е силно обезпокоен " Не мога да спирам осветление, ние сме курортен град, къде отиваме, ако това се случи. Критична е ситуацията, каза кметът Стоянов, който добави:

Домакинствата също страдат от това увеличение на тока, оплакват се, пристигнали са двойно по-високи сметки, при същите източници на енергия. Не ми се мисли, какво ще стане, ако хората излязат на улицата.. В Петрич сметката за улично осветление и осветлението по селата през ноември е била 146 000 лева, сметката за декември е набъбнала до 312 000 лева, съобщи кметът Д. Бръчков. В областния център Благоевград, където сметката за ток е 281 198 лв. за декември, ситуацията не е по- различна  двойно е увеличението и на тока в Банско " Трябва да мислим да сменим уличното осветление през лятото ,защото не можем да издържим на тези цени ,каза кметът на курортния град Иван Кадев. /След малко ще добавим сметките за тока в Банско и Благоевград./  
Високите цени на тока обричат и бизнеса на масови фалити. Собственик на строителна фирма заяви пред репортер на Struma. com, че ако до м. март не се получат компенсации ще бъдат принудени да разпуснат работниците си и да спрат да работят, тъй като няма да имат пари да започнат работа. 

Пищят от сметките си за ток и семействата, декемврийските сметки за убийствени, а в студения януари вероятно ще са непосилни за плащане. Като се има предвид, че според статистика за миналата година около 65 на сто от домакинствата живеят с общ доход от един човек под необходимите 635 лева за издръжката, всяко шесто семейство не може да покрива разходите си за издръжка на живота.

С новите цени на тока семействата ще достигнат критичния си мининум за оцеляване ,което ще доведе до страшна криза и най-вероятно масови протести ,прогнозират анализатори. Държавата е на ход. Кризата с тока ,може сериозно да разклати устоите и. 

Петя Колева