В Световния ден на пчелите- 20 май! Пчеларят Стойко Мудев от Благоевград: За мен пчелите не са поминък, а страст, те са ми в кръвта 

20.05.2023 22:43   9685 прочита 20 май е Световният ден на пчелите. В този ден репортер на Struma. com разговаря  със Стойко Мудев - един от производителите на пчелен мед в Югозападна България.  Утвърждава се на пазара, като един лоялен професионалист. Фамилията на  Стойко Мудев отглежда пчелни семейства, добива мед, восък и пчелен клей.

Продукцията му е придружена със сертификат за качество и гаранция за екологично чисти продукти. Пчелинът му се намира на 30км. от Благоевград, в район отдалечен от всякакви физически и химически замърсители. Чистият район е гаранция за още по-добро качество и аромат на пчелния мед. В началото на 2000г. Стойко Мудев открива пчеларски магазин, където предлага екологично чистите си продукти.  

Стойко Мудев е потомствен пчелар, производител на мед от 40 години. Започнал като помощник на баща си, който е имал 100 кошера, сега той е наследник на неговите пчелини. Израснал е между пчелите и животът му е немислим  без тях. Тази страст се предала „по кръвен път“ и както той казва, е във "вените му".  

Пчеларят Стойко Мудев както е познат сред хората в от неговия занаят, създава в двора си магазин, посветен на пчелните продукти преди 23 години. 
"Още по време на каменната ера хората забелязали, че там, където има пчели, се живее по-дълго и няма болести. В радиус от 200 метра въздухът около пчелина е здравословен. Затова и в Украйна, в Германия и Словения създават специални пчелни къщи, в които се диша по лесно. Лекува много заболявания - ставни, на дихателния и стомашно-чревния такт. 
Една от най-големите атракции, с които пчеларят изумява приятелите си е обичта му към трудолюбиви те труженички. „Пчелата е като жената. Иска любов и внимание. Когато даваш тишина и спокойствие, тя ти отвръща със същото. Трябва да я настроиш. Да говориш мили приказки. Защото те те усещат", продължава своя увлекателен разказ Стойко. Когато са в активен период на работа, са раздразнителни и не искат да ги безпокоят.

Именно на тази философия може би се дължи фактът, че опитният пчелар е женен вече повече от 45 години за своята съпруга Бойка. Тя е изкусен майстор в приготвянето на медовини. Когато се влюбват,  се налага да свикне със страстта на съпруга си. 

"Старая се да има много цветя и зеленина около пчелина, и да бъде красиво, за да се радват хората. Не искам да казват, че е хубаво, а, че е много хубаво", казва с особен пламък в очите Мудев. 
В магазина има и кът за посетители, в който провежда дегустации на различни видове мед. Там обича да прекарва и свободното си време. 

Мудев обича да помага на по младите пчелари. Разказва за един интересен случаи, как спасява рояци. Когато от кошерите изскача цял рояк и напуска дома, Мудев реагира бързо, и за да предотврати опасна ситуация, го насочва с маркуч върху един бор. Взима стълба и с пушек леко напътства бегълците към тръвна, която предварително намазва с мед.

Останалите успяват да уловят момента в осем снимки, а отзивите след излизането им в пчеларско издание са удивителни. Бай Стойко сам признава, че за това са нужни голяма ловкост и познания. 

Познатите му го наричат Царят на пчелите именно заради тези му качества. "През лятото живеят до 30 дни, от които само 20 работят вътре в жилището и превръщат нектара в мед. Носят го в своите гушки, а след това пчелите работнички го приемат. Прехвърлят го от едно място на друго. По този начин се изпарява излишната вода. Нектарът има около 70% водно съдържание. Пчелите отделят от своя организъм ензими, а те са в основата на човешката клетка. Именно заради това се правят лекарства от мед", казва Мудев. 
Когато майката в едно пчелно семейство умре, започва бой между новите кандидатки. 

Търтеите от кошера отвеждат на брачен полет победителката и се издигат на височина от 30 метра. Там на много места има сборища от мъжки, които чакат да оплодят някоя майка. Тогава тя започва да играе сватбен танц и си избира кавалер от друго семейство. 
Зимата си почиват, събрани на кълбо, за да се топлят. Затова през този период Стойко им оставя по 20 кг мед. Майката е в центъра и не се храни сама. Винаги около нея има свита, наречена пчели-кърмачки, които я придружават и дават пчелно млечице. "То е толкова лековито, че е достатъчно всеки ден да си слагаш по една капка под езика, за да поддържаш здравето си", казва Стойко Мудев. 

Сред пчелите Стойко се чувства най добре. Смята, че това дължи изцяло на своето занимание. "Здраве, благоденствие, себераздаване и жажда за живот дължа на пчелата", казва Мудев, увлечен от своя занаят. Това е водещата мисъл, която го кара да се грижи за своите кошери. "Надявам се да е успешна и много пчелари да последват моя пример", казва Царят на пчелите. Като поколение и професионален производител на мед прави свои нововъведения – например със системата кошери.

„Едно време разполагахме с даданблатови кошери, с плътни дъна. Сега работим с ЛР кошери, с мрежести дъна, прашецоуловители. Тогава не добивахме прашец. Но сега технологията е много напред и използваме максимума от пчелите“, обясни той. 
Като първи от проблемите в сектора и все по-актуален Мудев посочва вароатозата – кърлежът, при пчелите. Всяка година той става все по-резистентен към препаратите, като кумафос, флуметрин, най-нерезистентен е към биологичните киселини, мравчена и оксалова. 

Решението според него е да има по-добри пчеларски дружества, които да работят истински, за да може в равнините да третират по едно и също време. „Аз третирам днес, съседът – след една седмица. Значи цикълът на завъртане при пчелите е 21 дена. А на акара е 5-6 дни, те се прехвърлят от неговите в моите кошери. Не се ли направи масово третиране, няма да се справим. А ние нямаме такава организация.

Всеки си мисли, че е по-умен, че ще изпревари другия“. 
Сдруженията на пчелари у нас са безброй, но по думите му са неработещи. Нужна е една организация, един общ съюз. Опитаха се да правят такива – в Югозападен, Северозападен, Югоизточен район, но някъде се загубва нишката и за Мудев е чудно и не може да каже къде. Но трябва да има инициатор, който да застане зад всичко това – най-вече обединението. 

Гергана Георгиева