В разгара на скандалите с ДЮШ на Пирин! Адв. Илко Стоянов с предложение: Общината незабавно да прекрати участието си в търговското дружество и да направи собствена школа 

02.07.2020 10:32   13591 прочитаДни наред ескалира напрежение в Детско юношеската школа на " Пирин  ", свързано с новата политика на новоназначения треньор в школата  Радостин Александров., който освобождава благоевградски деца, тренирали  с години, и ги замества с деца, доведени от разни краища на страната.  Идеята му е  в школата да тренират  талантливи млади футболисти, с  които да бъде изграден елитен клуб.

Това обаче разсърди сериозно  родителите на изгонените деца, които вече протестираха мирно,  изразявайки позицията си против политиката на новия треньор. На  стадиона в Благоевград те се срещнаха с кмета Румен Томов и общински  съветници и поискаха помощ в разигралата се ситуация. Заради  нарастващото напрежение, на протеста бе решено, днес да се  проведе  среща между ръководството на "Пирин", родителите и представители на  общината, която има дялово участие във футболния клуб.

Темата "Пирин"  и детската школа многократно бяха  обект на коментари в общинския  съвет в предишния му мандат. Истински радетел  за  развитието на  местния футбол и детско-юношеската школа, бе бившият общински съветник  Илко Стоянов, който още преди години в ОБС направи серия предложения  ,свързани с развититето на ДЮШ на Пирин.  

Именно затова, разговаряме с адв. Стоянов : 

Г-н Стоянов, Вие преди време преложихте децата в школата да се  освободят от такси, винаги сте проявявал сериозна ангажираност към  местния спорт. В  момента има напрежение в ДЮШ на  Пирин, но  няма конструктивно решение, което да удовлетворява  родителите и освободените  деца, които са били част от тази школа с  години. Според Вас как могат да се защитят интересите на децата и съответно на собствениците на "Пирин"?! 

Смятам, че решението трябва да се търси в посока да бъде запазен  баланса между публични и частни интереси. И не е трудно да се намери  такова, защото единственото, което е необходимо, е да се сложи ясна  разграничителна линия и да се спазва закона. От една страна имаме  публичните интереси на гражданите, представлявани от община  Благоевград, а от друга страна стоят инвеститори, които искат да  развиват футбола и да печелят от него. Инвеститорите не трябва да  бъдат прогонвани, защото те очевидно имат сериозни средства и  намерения. 

Говорите за инвеститори, за бизнес, все пак има замесени деца в този  бизнес, как ще се защитят те? 

Да, категорично  трябва да се отчете, че това което инвеститорите  правят е просто бизнес и в този смисъл те нямат право да се позовават  на сантиментални чувства и привилегии, свързани с името “Пирин”,  когато правят този бизнес.. В бизнеса място за чувства няма и винаги  ще има някой, който да е засегнат от това. Не можем да се сърдим и да  корим  тези, които инвестират парите си, гонейки бизнесплановете си.  Те поемат и рискове за инвестициите си, така, че за съжаление  сантиментите трябва да бъдат оставени настрана в този случай, а да се  търси разумно решение, в което и двете страни да бъдат удовлетворени.. 

Но родителите и децата протестират и се заканиха, че няма да спрат да  протестират, докато не  се намери изход от създадената ситуация?! 

Протести срещу частен клуб са абсурдни сами по себе си. Имаше полза  само дотолкова, доколкото обществеността беше информирана за  случващото се. 

Общината   участва с финансови средства, подпомагайки клуба, около 300 000 лева, но до момента, според наша информация, не са дали нито лев за Пирин.  Как може да упражни влиянието си върху собствениците и да защити децата на ДЮШ, след като не е изпълнила финансовия си агажимент към частното дружество?! Какво трябва да е поведението на общинското ръководство? 

Общината трябва незабавно да прекрати участието си в това търговско  дружество, защото тя притежава едни безмислени 25%. Задължително  трябва да бъде запазена собствеността на общината върху базите, но да  се намерят формата и начинът, по който ще ги ползва частния клуб, без  той да бъде ощетяван. С парите, за които говорите, общината може и следва да направи собствена, общинска детско- юношеска школа, от която сигурен съм ще произлязат много талантливи футболисти, а и по този начин ще бъдат защитени интересите на  родители и деца  

Благодаря Ви! 

Разговаря П. Костадинов