Управленски стресове! Рокади в бяло в разгара на пандемията! Готвят смяна директора на МБАЛ Благоевград д-р О. Митев и шефовете на РЗОК И. Димитров и на РЗИ К. Калоянов 

27.01.2022 07:15   37685 прочитаВ разгара на пандемията от Ковид, и в момент, в който областният център е на първите места в класацията по броя на заразени и болни, новата политическа върхушка готви  рокади по върховете на управлението в здравната ни система.

В края на месеца в МБАЛ Благоевград ще се проведе общо събрание, на което  щял  бъде сменен бордът на директорите  на здравното заведение и управителят му д-р Огнян Митев, научи  Struma. cом от свои източници. Мълвата се носи от уста на уста в болницата и предизвиква истинско недоволство, тъй като моментът според   медицинските  работници, е крайно неподходящ за подобни управленски стресове.

Митев успя да овладее и удържи болницата  в изключително тежка ситуация, в ковид пандемията.   Под неговото ръководство здравното заведение се справи с  вълните  от стотици болни и заразени. Справяше се в условията на лекарствена и кадрова криза, когато един по един медиците излизаха извън строя и болницата се задъхваше от липса на лекари и сестри.

Работещите в МБАЛ Благоевград са категорични, че благодарение на добре премерените  управленски решения на Митев болницата поддържа ниво и подпомага останалите здравни заведения в областта, приемайки пациенти от целия регион.

Кусурът на д-р Огнян Митев, който успоредно с това, че управлява болницата, работи  и в АГО отделението, когато е трудно, е че е назначен на поста по време на управлението на ГЕРБ. Той смени в директорския кабинет  д-р Владимир Пандев, който отново се спряга като бъдещ управител на МБАЛ, предвид участието на БСП във властта.

Пандев управлява болницата в периода 2013-2015. Смяната му с д-р Митев бе знакова и остави следи, заради ината на  Пандев да освободи поста.  Дни наред д-р Митев не успяваше да влезе в директорския кабинет  и да започне да работи. Стигна се до сблъсъци, които камерата на struma.com тогава запечата.

Днес Пандев е съветник в ОБС Благоевград, който обаче има проблем с КПКОНПИ, заради доказан конфликт на интереси, гласувал решение в полза на тубдиспансера ,където работи, и затова съветническото му място не е сигурно.  

Другото име, което се завъртя като евентуален болничен шеф, е това на хирурга д-р Д. Димитров, който работи в болницата от години.  

Дали на  събранието ,което предстои, ще надделее разумът или силовата  политическа намеса и пристрастия, ще стане ясно съвсем скоро, коментарите са обаче, че в  момент, в който Ковид върлува с пълна сила, смяната на болничния шеф ще доведе до сериозни сътресения в здравното заведение и ще се отрази не само на хората, които работят в МБАЛ, но и на пациентите.   

Готви се смяна  и на директора на регионалната здравна каса Ивайло Димитров, отново сред кадрите управлявали успешно  по време на ГЕРБ. Затруднени са в избора на шеф на здравната каса, политическите кадровици, затова и все още няма завъртяно в пространството име за управител на РЗОК. Две са имената, които се спрягат за мястото на РЗИ шефа Калоян Калоянов.

За неговата подмяна се говори отдавна, но досега Калоянов оцеляваше на поста. В последните дни обаче се твърди, че за мястото му се готви общинският съветник д-р Павлин Янкулски, други твърдят, че Калоянов ще  бъде сменен от неговия заместник д-р Ив. Василева.  

 И докато политиците лакомо оглеждат управленски постове, намесвайки се в работата на важни институции и в силно уязвимата в момента здравна система, Благоевград отново е в челните места по броя на новозаразените с коронавирус. 406 са пациентите заболели от Ковид за последните 24 часа , повече от половината от тях са в Благоевград.

Увеличава се и броят на заболелите деца, а леглата в здравните заведения свършват.  Ситуацията продължава да е изключително тревожна. Рокадите ще станат ясни в началото на февруари, когато се очаква истинския бум на Ковид. Очаквайте подробности.   

Петя Колева